Spalio savaitgalį – 6-7 dienomis - Lietuvos ornitologų draugija (LOD) tradiciškai kviečia visus gamtai ir paukščiams neabejingus žmones prisijungti prie gausaus stebėtojų būrio iš daugiau kaip 30-ties Europos šalių ir išlydėti išskrendančius paukščius. Tūkstančiai žmonių tomis dienomis stebės ir mėgins suskaičiuoti daugelyje Europos šalių stebimus migrantus.

Vėliau tarptautinė paukščių apsaugos organizacija apibendrins ir paviešins šios Europinės akcijos rezultatus, kurie parodys ir kiekvienos šalies indėlį.

Jau beveik du dešimtmetčius Lietuvoje organizuojama Paukščių palydų šventė, kasmet sulaukia didelio Lietuvos gyventojų dėmesio. Paukščių palydos (angl. EuroBirdwatch) ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje jau tapo tradicine švente. Tai puiki galimybė skirti laiką dar gausių migruojančių paukščių stebėjimams, susitikti su bendraminčiais, aplankyti paukščiams svarbias teritorijas ar tiesiog dar vieną dieną praleisti rudenėjančioje gamtoje. Visus norinčius savarankiškai organizuoti Paukščių palydas savo apylinkėse kviečiame užregistruoti renginį, nesvarbu, ar tai bus ekskursija po apylinkes, ar renginys su specialia programa, skirta paukščių pažinimui, ar grupės bendraminčių pasivaikščiojimas po rudenėjančią gamtą. Renginį reikėtų užregistruoti el. paštu gediminas.petkus@birdlife.lt,  atsiunčiant renginio registravimo anketą.

Šiais metais Lietuvoje pirmąjį spalio savaitgalį viso bus surengta arti 20 paukščių palydų renginių. Saugomų teritorijų direkcijos, nevyriausybinės organizacijos, mokyklos, gamtininkų klubai ir kt. skirs laiką sparnuočiams. www.birdlife.lt svetainėje rasite visą informaciją kur ir kokie renginiai vyks Lietuvoje. Nesvarbu, ar esate patyręs stebėtojas, ar tiesiog norite geriau pažinti paukščius stebint juos natūralioje aplinkoje, nepriklausomai nuo amžiaus ir profesijos – prisijunkite prie šalyje organizuojamų Paukščių palydų ir kartu su tūkstančiais kitų dalyvių, palinkėkite mūsų šalį paliekantiems paukščiams laimingo kelio ir tuo pačiu juos suskaičiuokite.

Pagrindinis Paukščių palydų akcentas – šalies masto paukščių stebėjimas ir apskaitos su greito informavimo akcija, kurioje dalyvauti gali visi - ir maži, ir dideli, ir gerai pažįstantys paukščius, ir skiriantys vos keletą jų rūšių. Taigi,  pirmąjį spalio savaitgalį visus, stebėjusius paukščius, prašome užpildyti anketą ir iki spalio 7 dienos (sekmadienio) 15 val. atsiųsti Lietuvos ornitologų draugijai el. paštu lod@birdlife.lt arba faksu (8 5) 213 04 98. Draugijos būstinėje budintiems darbuotojams susumavus Paukščių palydų rezultatus, juos perduos Europos paukščių stebėtojų (EuroBirdwatch12) koordinavimo centrui, kuris šiais metais yra Čekijoje. Čekijos ornitologų draugija (Czech Society for Ornithology (CSO)).

Faktai:

Paukščių palydos (angl. EuroBirdwatch) – Europoje rengiamos nuo 1993 m., kurias koordinuoja tarptautinė paukščių apsaugos organizacijų asociacija „BirdLife International“. Lietuvoje Paukščių palydas nuo 1994 m. organizuoja Lietuvos ornitologų draugija.

2011 m. Paukščių palydose dalyvavo daugiau nei 80.000 įvairaus amžiaus žmonių. Net 37 Europos ir Vidurio Azijos šalys stebėjo regioną paliekančių paukščių migraciją. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo surengta 26 paukščių palydų renginiai, kuriuose dalyvavo rekordinis dalyvių skaičius – 1.800 stebėtojai!

Tuomet į šiltuosius kraštus buvo išlydėta daugiau nei 100.000 sparnuočių! Gausiausiai skrido mėlynosios zylės- 20.571, paprastosios pempės- 15.601 ir paprastieji kikiliai- 11.907.