Valstybinė priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba (VPGT) evakavo (Kundzinsalos) gyventojus, kurių būstai ribojasi su terminalo teritorija, taip pat Volerų ir Kremerų gyventojus.

Nelaimės vietoje darbavosi operatyvinis priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos štabas, jis koordinuoja gelbėjimo darbus ir likviduoja avarijos pasekmes.

Buvo iškilusi grėsmė, kad gali įvykti sprogimas terminale.

Sveikatos apsaugos ministrė Baiba Rozentale jau nuramino Rygos gyventojus ir pranešė, kad pavojaus sveikatai nėra, o sprogimo atveju visiems nukentėjusiesiems bus suteikta medicinos pagalba.

Iš Kundzinsalos, Volerų ir Kremerų evakuoti gyventojai buvo įkurdinami artimiausiose mokyklose ir kultūros namuose, praneša Latvijos radijas. Buvo evakuoti šimtai žmonių, kai kurie – priverstinai.

Rygos uoste nutekėjo pavojinga cheminė medžiaga
Iš Olainės miestelio vežami specialūs konteineriai, į kuriuos iš pažeistų talpų bus perpumpuota pavojinga medžiaga.

Uosto teritorijoje yra 20 tonų šios pavojingos medžiagos.

Naujausiais duomenimis, viename iš konteinerių su pavojingu chemikalu prasidėjo nevaldoma reakcija, todėl nutekėjo acetoncianhidrino (ciano vandenilio rūgšties), kuris yra bespalvis skystis, tirpstantis vandenyje ir kituose organiniuose tirpikliuose.

Šis nuodas lengvai įsigeria per sveiką odą ir pakenkia (organizmo) kvėpavimo centrui.

Cheminė medžiaga galėjo pasklisti dėl neišplautos cisternos

Pavojinga cheminė medžiaga Rygos uoste veikiausiai išsiliejo todėl, kad buvo laikoma neišplautoje cisternoje, pranešė Latvijos valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė spaudai Inesė Veisa.

Pasak jos, cisterna, į kurią buvo supiltas toksiškas acetono cianohidrinas, tikriausiai buvo nepakankamai išplauta, o dėl cheminės reakcijos su kitų medžiagų likučiais talpa smarkiai įkaito.

"Kai cisterna įkaista, vyksta medžiagos garavimas", - aiškino I.Veisa.

Avarijos priežastis pradėjo tirti Latvijos policija.

Įmonės "Biolar", kuriai priklauso pavojų sukėlusi talpa, generalinis direktorius Nikolajus Samodurovas sakė, jog konteineris bus gražintas į Uolainę, kur įsikūrusi šį įmonė.

Ketvirtadienio vakarą atlikus būtinus tyrimus paaiškės, ar toksinės medžiagos pateko į Dauguvos upę.

Kaip jau pranešta, praėjusią naktį vienoje cisternoje su pavojinga chemine medžiaga smarkiai padidėjo slėgis, o suveikus apsauginiam vožtuvui į aplinką pateko nedidelis kiekis acetono cianohidrido garų.

Baimintasi, kad dėl didelio slėgio cisterna gali sprogti, tačiau ją atvėsinus sprogimo tikimybės nebeliko.

Dėl sprogimo grėsmės iš aplinkinės teritorijos buvo evakuoti keli šimtai žmonių. Likvidavus pavojų gyventojų evakuacija buvo atšaukta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją