Neseniai šis šokis buvo užfiksuotas iš viršaus – perspektyvos, iš kurios paprastai jį stebi patelė, skelbia newscientist.com.

Edo Scholeso iš Cornelio universiteto ir fotografo Timo Lamano nufilmuotame vaizdo įraše galima stebėti kardinalų paukščio patinėlio pavidalo keitimą: kaip jis, siekdamas patikti išrinktajai, staiga papučia savo plunksneles, suformuodamas pūstą plunksnų „sijonėlį“, forma primenantį balerinų aprangą, ir plonom kojytėm ima trepsėti pirmyn–atgal, viliodamas žiūrovę.

Nors paukščiukas iš šono pribloškiančiai primena isterišką baleto šokėją, žvelgiant iš viršaus visa tai panašu į virpantį diską, kuriame kartkartėmis sumirguliuoja ryškus spalvotas plunksnų lopinėlis.

Patelės, stebinčios visas šias pastangas, galiausiai išsirenka labiausiai patikusį šokėją, bet kokie tiksliai motyvai nulemia jų pasirinkimą nėra visiškai aišku. Spėjama, patelių pasirinkimą gali lemti keletas šokio elementų: iš viršaus matomo „plunksnų disko“ formos tikslumas, ryškaus lopinėlio spalvos intensyvumas, sukimosi greitis ir/ar galvos kraipymas.

„Ornamentiškai šis šokis itin sudėtingas, tad atlikti tyrimus ir matavimus – labai sudėtinga“, – sakė E. Scholesas.

Vaizdo įrašas – tiriamojo projekto, analizuojančio visas 39 rojaus paukščio rūšis, dalis. Projektas atskleidžia, kokius unikalius garsinius, spalvinius ir judesio gebėjimus išvystė šie paukščiai.