Jei norite turiningai praleisti savaitgalį, pasisemti energijos ir įkvėpimo kasdieniams darbams, šį savaitgalį važiuokite tiesiai į Platelius. Sausio 25 d. Žemaitijos nacionalinio parko gamtininkai kviečia keliauti į Liepijų mišką.

„Kvėpuosime grynu oru, pasigėrėsim žiemiškais vaizdais, aplankysim barsukų „miestą” Liepijų miške, Ubagų kalno (Velnio) akmenį bei užkopsime į legendomis apipintą Staricos kalną” – sako žygio organizatoriai. Apie vietovės gamtines ir kultūrines vertybes rokouses (vert. iš žemaičių tarmės pasakos, kalbės) nuo vaikystės šias apylinkes išvaikščiojęs ekologas Sigitas Kvašinskas.
Medį stuksena vidutinis margasis genys. E. Lydienės (Žemaitijos nacionalinio parko) nuotr.
Žygeiviai renkasi sausio 25 d. (šeštadienį) 10 val. Plateliuose prie Platelių dvaro svirno (Didžioji g. 22, Plateliai). Žygio trukmė – 3-4 val. Pasirūpinkite tinkama apranga ir avalyne. Su savimi turėkite slides (jei būtų sniego), termosą arbatos, užkandžių.
Žygio po Liepijų mišką maršrutas

Atvykusieji iš vakaro gali apsistoti kaimo turizmo sodybose, kurių kontaktus rasite ČIA.

Kurtuvėnai kviečia į Pusiaužiemio žygį

Sausio 25 d. (artėjantį šeštadienį) švęsti Viduržiemį ir pakeliauti po Kurtuvėnų regioninio parko Pageluvio ežeryną kviečia ir šio parko darbuotojai.

Viduržiemį iš žiemos miego pabunda barsukas ir išlenda apsidairyti. Jei barsukas jau pabudęs ir prie urvo pripėdavęs – žiema bus trumpa, jei ne – tai ilga. Keliaukime į žygį ir sužinokime kaip gyvena barsukas ant Barsukyno kalno.

11 val. Renkamės prie Geluvos ežero, paplūdimyje. (Autobusas iš Šiaulių autobusų stoties išvyksta 10 val. (Šiauliai – Kelmė per Pageluvį). Išlipti Pageluvio stotelėje.

Vykstantis lengvaisiais automobiliais transporto priemones palieka aikštelėje prie Geluvos ežero.

Pusiaužiemio žygio metu planuojama aplankyti Barsukyno ozą, kalną, ežerą ir kitas įdomias vietas: Šermukšnyno, Raudoniuko ežerus, Barsukyno ozą, Barsukyno, Dubuko, Širvos ežerus, seniausią regioniniame parke Žuikiškės ąžuolą, Butiškės, Bijotės, Juodežerio ir kitas vietas. Pietausime prie Kurtuvos ežero, žvejų pamėgtoje, gražioje vietoje.

Apie 16val. planuojama grįžti prie Geluvos ežero (autobusas į Šiaulius 16.40).

Pasirūpinkite slidėmis arba slidžių lazdomis (einant pėstute), šiltais drabužiais, avalyne, sumuštiniais ir arbata. Laukiame atvykstant. Galinčius pavežti bendražygius prašome pranešti.

Dalyvio mokestis: 5 Lt. Klubo „Aukuras" nariams nemokamai (turėti nario pažymėjimą).

Prašome pranešti apie dalyvavimą ir teirautis: Darius Ramančionis mob. 868612612, darius@kurtuva.lt .

Kitą savaitgalį - žygiai upių slėniais

Dubysos regioninio parko darbuotojai taip pat  kviečia pažinti šį parką keliaujant pėsčiomis. Jų teigimu, judėdami lėtai turime daugiau galimybių pajusti vietos dvasią, aprėpti visumą, pamatyti už horizonto siekiančius tolius – vandenis, miškus, pievas, atkreipti dėmesį į kvapus ir garsus. Tam neužtenka pamindžikuoti prie informacinio stendo pažintinio tako ar piliakalnio prieigose.

Dubysos regioninio parko direkcija parengė 2 pažintinius pėsčiųjų maršrutus Betygalos kraštovaizdžio ir Luknės geomorfologiniame draustiniuose. Maršrutai driekiasi Dubysos slėniu ir viršutine jo terasa, juose gausu gamtos ir kultūros paveldo vertybių – piliakalniai, dvaras, vandens malūnas, Europos ekologiniam tinklui „Natura 2000“ priklausančios gamtinės teritorijos ir kt.

Vieno maršruto ilgis yra 25 km, kito – apie 20 km. Greitai šiuos ir kitus pažintinius maršrutus Dubysos regioniniame parke rasite vienoje populiariausių Lietuvos svetainių Maps.lt, skiltyje „Keliaujantiems lėtai“, kurią galima pasiekti ŠIUO ADRESU.

Šioje svetainėje parengti maršrutai bus papildyti išsamiais aprašymais su nuotraukomis bei detaliais žemėlapiais, juos galima atsisiųsti, atsispausdinti ir pasiimti su savimi į kelionę.

Pirmieji naujus pėsčiųjų maršrutus išbandyti nusprendė „Ekspedicijos Žemaitija I“ žygeiviai. Ekspedicijos žygiai vyks vasario 1 – 2 dienomis. Kviečiame prisijungti visus norinčius pasigrožėti žiemišku Dubysos kraštovaizdžiu, giliau pažinti gamtos paslaptis, aplankyti kultūros vertybes ir turiningai praleisti savaitgalį!

Daugiau informacijos apie žygius, maršrutų žemėlapius galite rasti Dubysos regioninio parko Facebook paskyroje.