Jį Aplinkos ministerija finansuoja kartu su Europos Komisijos aplinkosaugine programa „LIFE+“, Lietuvos ornitologų draugija ir aukštos įtampos elektros energijos perdavimo linijų operatore AB „LITGRID“.

Susidūrę su aukštos įtampos elektros laidais ar dėl trumpo jungimo žūstantys paukščiai – visuotinė problema. Užsienio mokslininkų vertinimu, dėl to kasmet nukenčia apie 7 proc. ES saugomų paukščių rūšių. Tai daugiausia stambūs ir greitai skraidantys sparnuočiai: gandrai, gulbės, žąsys, antys, gervės ir plėšrieji paukščiai.

Ši problema itin aktuali ten, kur susiburia migruojantys paukščiai ir susidaro intensyviausi jų srautai. Paprastai tokios teritorijos yra pripažintos svarbiomis paukščių apsaugai. Todėl planuojant apsaugos priemones buvo išskirtos aukštos įtampos elektros perdavimo linijų atkarpos netoli Žuvinto ir Kretuono ežerų, Kamanų ir Mūšos tyrelio pelkių, Birvėtos šlapžemių, Nemuno deltos ir kitų saugomų teritorijų.

Viena veiksmingiausių apsaugos priemonių – specialūs žymekliai ant laidų, kurie tampa daug geriau matomi. Dėl jų žuvusių paukščių skaičius sumažėja 60-90 proc. Tokie žymekliai jau pradėti kabinti. Iš viso jų ant aukštos įtampos elektros laidų bus pakabinta daugiau kaip 8 tūkstančiai įvairiose Lietuvos vietose.

Trumpą elektros jungimą sukelia ir nuo jo žūsta nutūpę ant elektros laidų dideli paukščiai – baltieji gandrai, ereliai ir kiti. Jiems apsaugoti ant elektros atramų konstrukcijų tvirtinami specialūs įtaisai, kurie trukdo paukščiams nutūpti pavojingose vietose. Šie darbai irgi jau pradėti. Tokiu būdu saugiomis paukščiams bus padaryta ne mažiau kaip 1200 aukštos įtampos linijų atramų.

Be to, remiantis užsienio patirtimi, numatoma visoje šalyje ant elektros aukštos įtampos perdavimo linijų atramų įrengti 500 dirbtinių lizdaviečių – specialių inkilų pelėsakaliams. Tai leis atlyginti senų kranklių lizdų, kuriuose pelėsakaliai neretai peri, netektį. Mat AB „LITGRID“ eksploatacinių darbų metu pagal nustatytus reikalavimus turi juos nuimti. Jau iškeltas 41 toks inkilas, o prie vieno, Alytaus apylinkėse, pastebėta ir pelėsakalių pora.

Šis ketverių metų projektas pradėtas praėjusią vasarą. Jis padeda gerinti migruojančių, žiemojančių ir perinčių paukščių rūšių apsaugos sąlygas.

Projekto vykdytojai kviečia ne tik specialistus, bet ir plačiąją visuomenę aptikus žuvusius dėl aukštos elektros įtampos paukščius apie tai pranešti aplinkosaugininkams. Išsamesnės informacijos galima rasti projekto svetainėje, o jos teirautis – projekto asistento Liutauro Raudonikio tel. 8685 62155 arba el. paštu liutauras.raudonikis@birdlife.lt.