Požymiai rodo, kad tai vilkas

Kad šalies sostinės prestižinėje miesto dalyje laisvai vaikštinėtų toks miškų plėšrūnas atrodo neįtikėtina, tačiau medžiotojas D. Gudačiauskas patikina, kad vaizdo kameros užfiksavo tikrai ne šunį.

„Vilkas turi labai charakteringą eiseną – ji yra minkšta. Tokią eiseną turi tik laukinis žvėris, joks šuo taip neina. Dar tai galėtų būti, pavyzdžiui, čekų vilkšunis, kuris yra išveistas iš vilkų, arba hibridas, bet abejoju. Kai vilkas kažko ieško, seka, jis turi tokį šunims nebūdingą judesį, eina tokiais posūkiais, visą laiką paieškose. Vilkas yra atsargus – matai, išlindo iš miško, tik apsižiūrėjo, iškart atgal į mišką, o šuo butų ėjęs, priėjęs prie namo tvoros, pasivaikščiojęs“, – aiškina medžiotojas.

Anot jo, vaizdo įraše matosi ir vilkui būdinga kūno struktūra: ilgos kojos, krūtinė, ir visą laiką nuleista galva.

„Visi požymiai sako, kad tai tikrai yra vilkas. Nors sunku pasakyti, ar tai patinas, ar patelė, tikrai aišku, kad tai suaugęs individas. Kur vilkas yra priėjęs prie stulpelio (to stulpelio aukštis yra 95 cm.), jis siekia daugiau kaip pusę stulpelio, taigi jis yra 50-60 cm dydžio. Tai yra gana stambus gyvūnas“, – tikina D. Gudačiauskas.

Žmonių grėsme nebelaiko

Medžiotojo teigimu, labiausiai tikėtina, kad vilkas atklydo nuo savo tako.

„Vilkai turi savo taką, jie eina juo maždaug kas 7-10 dienų, daro tokį ratą ir taip tikrina medžioklės plotus. Kartais jie vienoje vietoje apsistoja jei kažką pagauna. Kol turi ką ėsti, jie gyvena vienoje vietoje. Pavyzdžiui, šernų banda gali būti netoli apsistojusi, taigi vilkai ten ir gyvena, bet šiaip vilkai nuolat yra judesy“, – pasakoja pašnekovas.

Jei Valakampiai yra natūrali vilko praėjimo vieta, jis vėl turėtų pasirodyti netoliese.

„Labiausiai tikėtina, kad jo natūrali praėjimo vieta yra prie upės, pačiu paupiu, nes ten netoli teka Neris. Vilkai daugiausiai renkasi tokias praeinamas vietas: kelius, paupius, kur jiems yra lengva praeiti. Paupyje vilkui labai lengva pasigauti grobio: upėje yra bebrų. Ir dabar tas metų laikas, kai jau yra žvėrių jauniklių: stirnų, šernų, elnių, taigi vilkui nėra jokių bėdų prasimaitinti“, – sako medžiotojas.

Anot jo, vilkas galimai atklydo prie namų, nes sekė neseniai ten matytą būrelį stirnų: „Jos ten gyvena gal jau 10 metų. Tikėtina, kad tos stirnos migruoja nuo upės iki to žmogaus namų, ir vilkas atėjo jų pėdsakais“, – kalba D. Gudačiauskas.

Jo teigimu, šis plėšrūnas yra labai atsargus, bet labai protingas gyvūnas – jo smegenys yra 20 proc. didesnės už šuns. Šie plėšrūnai labai greitai mokosi ir greitai supranta, kas jiems yra pavojinga, o kas ne.

„Matome, kad daug kur vilkai išmokę, jog žmogus jiems yra faktiškai nepavojingas ir jie lankosi arti gyvenviečių. Jiems ten lengva susirasti maisto – šiuo konkrečiu atveju galbūt jis medžiojo ten pastebėtą stirnos jauniklį, bet paprastai vilkai „susirenka“ kates, šuniukus, kitus smulkius gyvūnus. Mums atrodo, kad vilkas gaudys briedį, bet jis pirmiausiai susirenka smulkius gyvūnus – tai, kas jam yra lengviausiai sugaunama“, – teigė medžiotojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)