Ar matėte, kaip dabar atrodo didžiųjų ančių gaigalai? Tie, kurie taip iškiliai demonstravo savo žvilgančius apdarus, taip visą pavasarį puikavosi prieš savo anteles. Dabar jie jau išbarstė žaliąsias galvos ir kaklo plunksneles, tapo visai tokie patys, kaip antelės ar jų užauginti jaunikliai.

Jei norėsite suprasti, kuris šiame pulke yra gaigalas, žiūrėkite į snapą. Gaigaliuko snapas – gelsvai žalsvas, be dėmių. O antelių ir ančiukų snapai – pilki ir murzinai juodi, dėmėti.

Tyla vasaros paukščiai, tik ne visi. Štai vienas jų šiemet ilgai gieda. Tokiu metu išgirsti gegutę neįprasta. Šiemet viskas kitaip. Jas tikrai girdėsime anksti rytą, ypač po lietučio. Beje, suaugusios gegutės jau ruošiasi išskristi, savo darbus rūpesčius mūsų krašte jos jau baigia. Štai tik sudės paskutinius kiaušinius.

Tačiau jauniklių gegučiukų tai vienur, tai kitur pasimato. Ne visi jie dar užaugo, kai kurie tik dabar paliks lizdą, užskris ant tvoros, šakos ir čia lauks su lesalu atskrendančių savo įtėvių.

O šios vasaros pradžioje sulaukėme ne vieno skambučio. Žmonės teiravosi, ką daryti su rastu gegužiuku, kaip jam padėti. Gal pamaitinti? Gal patupdyti narvelin? Kad žmonės atpažįsta gegužiuką, labai šaunu. Mažas jis iš tikrųjų nepanašus į jokį kitą paukščio jauniklį. Toks lyg nedarniai susiūtas, sukirptas žaislas. Tiesa, su plačiai išžiotu snapu, raudona gerkle ir vis cirpiantis ir prašantis maisto.

Dar smagiau, kad beveik visi žinojo, ką iš tikrųjų reikia daryti – patupdyti paukščiuką kuo aukščiau, apsaugoti nuo kačių ir leisti juo rūpintis jį išperėjusiems ir ilgai auginusiems paukščiams.

Beje, apie kates. Neseniai kompetentingi spaudos šaltiniai paskelbė, kad JAV kasmet katės sunaikina ne mažiau kaip 3,5 mlrd. paukščių. Ne milijonų – o milijardų. Kažin kiek paukščių jų daliai tenka Lietuvoje? Gali būti, kad daug.

Mes apie tai tylime, tačiau katės daro savo juodus darbelius, nes dar nėra reglamentuotas jų laikymas tik namuose, neturime nustatę prievolės atlyginti kačių gamtai padarytą žalą. Reikia manyti, kad visa tai bus tikrai pakeista. Niekas neturi teisės naikinti gamtos.