Valentinas Lukos ežere pastebėjo sukrečiančią gulbių nebylių šeimos dramą: tėvas gulbinas persekioja neįprastai baltą savo palikuonį. Be to, jis teigė, kad anksčiau yra matęs du iš kitų gulbių dėl ypatingo baltumo išsiskiriančius gulbiukus. Tačiau šiuo metu jis pastebi tik vieną ir todėl svarsto, kad galbūt gulbinas vieną jauniklį užkapojo.
Ornitologė Eglė Pakštytė
Kai išsirita baltas patinėlis, jo tėvas labai anksti išveja iš teritorijos. Šiaip gulbės vaikus vedžioja labai ilgai. O baltus patinėlius rugpjūtį ar rugsėjį patinas dažniausiai išveja.

Vyrą nustebino ne tik gulbino žiaurumas. Jis nesupranta, kodėl jo palikuonys savo baltumu išsiskiria iš kitų gulbių nebylių. Valentinas klausė, ar tik gulbiukai nebus albinosai?

Balti jaunikliai išgyvena rečiau

Tačiau ornitologei Eglei Pakštytei, gyvenančiai Trakuose, situacija pasirodė kur kas paprastesnė. Anot jos, gulbiukai, apie kuriuos pranešė skaitytojas, tikrai nėra albinosai. Tai tiesiog lenkiškos gulbės.

„Tai yra taip vadinamos lenkiškos gulbės. Viską lemia genetinė gulbių mutacija. Tokių suaugusių paukščių kojos yra rausvos, o jų jaunikliai būna labai balti. Dažniausiai tą geną turi patelės, tačiau gali turėti ir patinai. Trakuose tokia pora gyvena jau tikriausiai ketverius metus. Tačiau negaliu pasakyti, ar jie abu yra tokios pačios formos“, - GRYNAS.lt kalbėjo pašnekovė.

Jos teigimu, nors neįprastai atrodantys paukščiai ir vadinami lenkiškosiomis gulbėmis, tačiau patys lenkai jų kilmės su savo valstybe nesieja. Kita vertus, E. Pakštytė aiškino, kad ši rūšis gali būti susijusi su nelaisvėje XIX-XX amžiuje veistomis gulbėmis.

Be to, neįprastai baltų gulbiukų žuvimo procentas yra kur kas didesnis, kadangi jiems sunkiau prisitaikyti aplinkoje dėl ankstyvo gulbinų išvarymo iš jų teritorijos.
„Kai išsirita baltas patinėlis, jo tėvas labai anksti išveja iš teritorijos. Šiaip gulbės vaikus vedžioja labai ilgai. O baltus patinėlius rugpjūtį ar rugsėjį patinas dažniausiai išveja“, - sakė ornitologė.

E. Pakštytė suskaičiavo, kad šiemet šių gulbių pora susilaukė septynių jauniklių. Iš jų du yra lenkiškosios gulbės. Vienas gulbiukas žuvo ką tik išsiritęs.

„Rugpjūčio pabaigoje patinas pradėjo iš savo teritorijos vyti baltąjį gulbiuką. Tuomet jis blaškėsi po Trakus. Jis nesuprato, kodėl tėvas jį veja. O kitas vis dar su tėvais. Tai gali būti patelė“,- pasakojo pašnekovė, pridūrusi, kad tokių paukščių Lietuvoje gali būti ir daugiau.