Po ypač galingo Saulės pliūpsnio, fiksuoto prieš kelias dienas, Žemėje stebėtos ypač įspūdingos pašvaistės. Neįtikėtiną spalvų žaismą atmosferoje fiksavo ir astronautai kosminėje stotyje.

JAV kosmoso agentūra NASA paskelbė naują nuotrauką, kurioje pašvaistė švyti retai matoma raudona spalva.

Paprastai astronautai mato tik žaliai su violetiniais atspalviais mirguliuojančią atmosferą.

Neįprastais, ryškiais labiausiai į Šiaurę ir labiausiai į Pietus nutolusiose platumose matomais pašvaistės vaizdais šiomis dienomis džiaugiasi ir fotografai ant žemės.

„Tai buvo vienos nuostabiausių pašvaisčių, kokias teko kada nors matyti. Spalvos buvo tiesiog pribloškiamos - be žalios, buvo matoma purpurinė ir kraujo raudonis. Tai buvo naktis, kurios niekada nepamiršiu!“, - pasakojo tinklalapiui SpaceWeather.com įspūdingas nuotraukas atsiuntęs Fredrikas Bromsas iš Norvegijos.

Šviesų žaismą lėmė gigantiška dėmė Saulėje - triskart didesnė už Žemę, kuri į kosminę erdvę išsviedė galingus plazmos pliūpsnius.

Pašvaistės Žemės poliarinėse srityse susidaro Saulės vėjo atneštoms dalelėms susidūrus su Žemės atmosfera (daugiausia - deguonimi ir azotu). Jonosferoje kilusi magnetinė audra sukelia švytėjimą. Nakties danguje pasirodo žydri, geltoni, žali, violetiniai spinduliai, lankai, marškos. Šiaurės ašigalyje šis fenomenas dar vadinamas Aurora Borealis, o Pietų ašigalyje – Aurora Australis.