Prieš Velykas socialiniuose tinkluose pradėjo plisti vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos degančios atliekos. Vaizdo įrašas darytas Lazdijų rajone, Budviečių gyvenvietėje.

GRYNAS.lt įspėja, kad kalba vaizdo įraše yra originali ir netaisyta.

Sunku įžiūrėti, kokios atliekos dega, tačiau labai aiškiai matyti, kad nelegaliame lauže yra ir padangų, kurių deginimas yra itin pavojingas žmogaus sveikatai.

Vaizdo įraše gyventojai raginami kviesti policijos pareigūnus ir ugniagesius, kad į aplinką patektų kuo mažiau nuodingų medžiagų. Įraše šalia degančių atliekų užfiksuotas vyriškis, kuris ketino skambinti tarnyboms, tačiau pradėjus kalbėti apie policijos pareigūnų atvykimą, jis paspruko.

GRYNAS.lt toliau seks įvykio aplinkybes.

Padanga yra naftos produktas, todėl degdama į aplinką išskiria kenksmingųjų medžiagų. Dėl aplinkos poveikio padangos dūla, išsiskiria sveikatai pavojingos cheminės medžiagos. Viena jų – benzenas – žinomas kaip kancerogenas, sukeliantis vėžį. Padangų atliekas būtina tvarkyti neviršijant teisės aktuose nustatytų aplinkos apsaugos normatyvų vandens, oro ar dirvožemio taršai, nekeliant neigiamo poveikio visuomenės sveikatai, gyvūnijai ar augalijai.

Padangas ne tik draudžiama deginti, bet ir rekomenduojama nenaudoti buityje kaip baldą ar interjero detalę, juo labiau – vaikų žaidimų priemones (pvz., supynes). ES šalyse vyksta konsultacijos dėl perdirbtos gumos gaminių tolimesnio naudojimo, ar toks naudojimas nedaro įtakos žmonių sveikatai. Šiuo metu trūksta patikimų duomenų apie iš padangų pagamintus antrinius produktus, kalbama tik apie padidintą riziką susirgti vėžiu ir apie vaikų sąlyčio su tokiais gaminiais poveikį (per odos kontaktą bei per rankų ir burnos kontaktą).