"Šiandien atliekama žvalgyba, ir tikimės, kad bus atlikti parengiamieji darbai, ir vėliausiai rytoj turi būti sprogdinama", - trečiadienį po susitikimo su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovais žurnalistams sakė R.Baniulis.

PAGD vado teigimu, vandens kilimą ir potvynį Nemuno žemupyje spartina pastarąją naktį buvusi šiltesnė oro temperatūra nei tikėtasi.

"Viskas labai dinamiškai kinta. Buvo prognozuojama, kad šiąnakt ir kitą naktį bus minusas, labai vylėmės, kad sustabdys vandens kilimą žemupyje. Tačiau ir patys matote, kad pliusinė temperatūra šiąnakt buvo, tai faktiškai viena para skubina įvykius", - sakė R.Baniulis.

Pasak jo, šiuo metu ledų sangrūdos daugiausia slenka Panemunės link. 

"Signalas nuo Panenumės yra Rambyno kalnas, kur Nemunas daro kilpą, kaip indikatorius, kada prasidės vandens išsiliejimas Nemune. Taip mes reaguojame, kad prasideda Nemume potvynis - turime parą, kad aktyvintume savo veiksmus toliau, pradedant Panemume, Pagėgiais, ties Rusne", - kalbėjo jis.

R.Baniulis informavo Seimo liberalus apie tai, kad ledus Nemuno deltoje sprogdinti ketina ir Rusijos Kaliningrado srities pareigūnai. Anot generolo, jie rengėsi sprogimams Nemumo atšakoje Skirvytėje, kurios viduriu eina Lietuvos ir Rusijos siena. Šiuo metu rusai perkėlė pajėgas kitur, bet ketina sugrįžti į Skirvytę.

"Su jais aktyviai bendraujame dėl Skirvytės. Jie buvo griežtai nusprendę, paskui metė pajėgas kitur, bet grįš. (...) Jie buvo pareiškę, kad prie tiltų sprogdins", - kalbėjo R.Baniulis.

Antradienį Lietuvos kariai planavo sprogdinti ledų sangrūdas Neryje ties Jonavos rajono Salupių kaimu, tačiau ledams pajudėjus, tokių planų atsisakyta. Lietuvoje šiemet kol kas dar nebuvo sprogdintos ledų sangrūdos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją