Naudingi gyvūnai

Gamtininkas Deividas Makavičius sako kurmių nenaikinantis, tiesiog sulyginantis kurmiarausius ir tiek. Šių gyvūnų draugija yra netgi naudinga.

Jis siūlo su kurmiais ne kariauti, o draugauti dėl vienos labai paprastos priežasties – šie gyvūnai jūsų kieme ar darže įsikūrė ne veltui. Anot jo, jei žmogaus aplinkoje apsigyveno kurmis, vadinasi žemėje yra daug sliekų, lervų ir vabzdžių, kuriais jis minta, o atsikračius kurmiais labai gali būti netrukus sulauksite tikrai nemalonių svečių – kurklių.

„Įvairūs kenkėjai dažnai nugraužia augalų šaknis, o kurmiai juos išrenka. Patys kurmiai augalų neėda, jie yra vabzdžiaėdžiai. Gali nebent pajudinti daržovės šaknį, kol rausiasi. Kai žmonės išnaikina kurmius dažnai toje vietoje atsiranda ir kurkliai, kurie graužia daržovių šaknis“, – kalba jis. Jei kurmių jūsų aplinkoje nėra, tai ženklas, kad dirvoje mažai vabzdžių, lervų, sliekų, galbūt pievelė daug tręšiama, purkšta insekticidais ir pan.

Kurmis

„Rausdami kurmiarausius gyvūnai purena dirvožemį, jis gauna daugiau deguonies, o tai taip pat yra gerai“, – priduria pašnekovas.

Siūlo išprašyti gražiuoju

Internete galima rasti ne vieną liaudišką patarimą, kaip kurmiais atsikratyti. Pavyzdžiui, siūloma į kurmių takus pridėti nukirptų ir iš kirpyklos pasiimtų žmonių plaukų. D. Makavičius tokiais būdais abejoja.

Anot jo, jei norite kurmius išprašyti, galite bandyti juos gaudyti specialiais gyvagaudžiais spąstais ir vėliau paleisti kitoje vietoje. Tokius spąstus galima pasidaryti ir patiems. Tam reikia dviejų stiklinių butelių su didesne anga. Juos surėmus dugnais ir įstačius į kurmio taką, gyvūnas įlįs į butelį ir negalėdamas apsisukti jame pasiliks. Tuomet gyvūną galima paleisti kažkur kitur. Gamtininkas siūlo parinkti humusingą, derlingą dirvožemį, kad gyvūnas rastų maisto. Galima paleisti vietoje, kur jau yra kitų kurmiarausių.

Gamtininkas Deividas Makavičius

„Kurmiarausiai būna ne vienodi, vieni didesni, kiti mažesni. Ties didžiųjų kurmiarausių vieta, tikėtina, yra kurmių guolis, kur jie veda jauniklius. Jaunikliai užaugę ieško naujų vietų. Kurmiarausius jie rausia ieškodami maisto. Kokia lerva ar vabalas įkrenta į tą kurmio taką, jis vaikšto ir randa. Jei į takus prikrito daug maisto, kurmiai (jų seilėse yra nuodingos medžiagos) tą savo grobį perkanda, kad nepabėgtų, ir pasilieka vėlesniam laikui. Kai maisto sumažėja, jie pradeda rausti naują taką“, – pasakojo gamtininkas.

Lietuvoje gyvena tik viena rūšis – paprastasis kurmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)