Gyventojai kenčia nuo neišvežtų atliekų dvoko

Kiek daugiau nei prieš metus Vilniuje keitėsi atliekų tvarkymo tvarka ir grafikai. Tąkart Vilniaus miesto savivaldybė tikino, kad nauji atliekų išvežimo grafikai efektyvins šiukšlių išvežimą ir bus patogesni vilniečiams. Tačiau po pasikeitimų sostinę ištiko „atliekų krizė“ – pereinamasis iš senos į naująją tvarką laikotarpis, kai šiukšlių iš kai kurių gyventojų kiemų niekas neišvežė kone kelias savaites. Savivaldybė gynėsi, kad daugiau tai nepasikartos, nes atliekų vežimo grafikai labai greitai įsibėgės.

Tačiau prabėgus kiek daugiau nei metams, Vilniaus miesto Pašilaičių mikrorajono gyventojai gali pasakyti ką kitą. Socialiniuose tinkluose dalijamasi nuotraukomis, kuriose užfiksuoti šiukšlių sklidini konteineriai. Gyventojai skundžiasi, kad atliekos nebuvo išvežtos jau 7 dienas. Anot jų, iš konteinerių sklinda dvokas, o kadangi šiukšlės arti žmonių langų, juos atsidarius, tenka užuosti ne itin malonius kvapus.

Atliekos neišvežtos dėl automobilio techninių kliūčių

GRYNAS.lt pasiteiravo savivaldybės, kodėl Pašilaičių gatvėje taip ilgai nėra išvežamos atliekos. Esant tokiems karščiams, sklinda ne tik nemalonus kvapas, bet ir lengvai dauginasi parazitai bei kenkėjai. Redakcija gavo atsaką iš savivaldybės įmonės „VASA“, atsakingos už mišrių komunalinių atliekų sistemos administravimą.

„Šiuo metu visame Vilniaus mieste įrenginėjamos požeminių ar pusiau požeminių konteinerių aikštelės. Jau įrengta apie 300 pusiau požeminių konteinerių aikštelių. Iki metų pabaigos planuojama įrengti iš viso 759 požeminių ar pusiau požeminių konteinerių aikšteles. Įrengus naują požeminių ar pusiau požeminių konteinerių aikštelę yra nuolat stebimas atliekų susikaupimo dažnis. Vadovaujantis gautais duomenimis, koreguojami atliekų išvežimo grafikai“, – rašoma atsakyme.
Pasak savivaldybės įmonės „VASA“, Pašilaičių gatvėje mišrios komunalinės atliekos išvežamos laiku, pagal nustatytą grafiką – antradieniais ir penktadieniais.

„Praėjusį penktadienį dėl atliekų vežėjo automobilio techninių kliūčių atliekos nebuvo išvežtos, tačiau gavus informaciją iš gyventojų apie perpildytus antrinių žaliavų konteinerius nurodytu adresu atliekos nedelsiant buvo išvežtos. Situacija bus stebima ir, esant reikalui, bus svarstoma galimybė antrines žaliavas išvežti dažniau“, – tęsiama atsakyme.

Tiesa, socialiniuose tinkluose gyventojai pasidalino informacija, kad tą pačią dieną, kai GRYNAS.lt kreipėsi į savivaldybę dėl neišvežtų atliekų, šiukšlės buvo sutvarkytos.