Dažnai net nesusimąstome, kad neteisingai skindami augalus ar remdami pirmuosius žiedus parduodančius prekeivius prisidedame prie gamtos naikinimo. Pavasarinius žolynus nelegaliai parduodantys žmonės dažniausiai neturi jokio supratimo apie atsargų gėlių skynimą ar saiką. Augalai draskomi dideliais kiekiais, raunami su šaknimis. Pasak gamtininko Selemono Paltanavičiaus, tokio elgesio negalima pateisinti, nes kartais padaryta žala jau nebegali būti ištaisyta: „Jeigu kažkur miške nusiskinsite keletą žibuoklių, bet taip, kad nepažeidžiant jų šaknelių, nepažeidžiant šakniastiebių, atsargiai, iš tikrųjų pačiam augalui nebus pakenkta. Kas kita, kada kažkas iš to padaro verslą. Tiesiog viskas nuplėšiama nesvarbu kaip ir nesvarbu kiek. Kai šlaitas turėjo mėlynuoti nuo žibuoklių, matome tik lapus likusius. Ir tai dalis lapų nuraunama tom puokštelėms daryt. Tai štai to tikrai negalima toleruoti“.

Pasaulyje egzistuoja ne vienas atvejis, kai besaikis pavasarinių gėlių skynimas baigėsi itin liūdnai. Pavyzdžiui, visiems mums gerai pažįstamos žibuoklės nebesutinkamos tokiose šalyse kaip Olandija ar Anglija. Dėl šios gėlės išsaugojimo kovojama Vokietijoje.

S. Paltanavičius pataria gerai pagalvoti, prieš nutariant pasiimti vienos ar kitos pavasarinės gėlės žiedą į namus. Dauguma jų yra labai trapios ir greitai vystančios: „Pavasario augalai žydi labai trumpai ir tie nuskinti žiedai, kad ir tų pačių žibuoklių, jie išsilaiko be galo trumpai. Tikrai neturi prasmės jų nuskynimas. Ir čia ne tik apie žibuokles reiktų kalbėti. Štai jau kovo gale tikrai žydės rūtenis. Kai auga, jis be galo gražus. Bet jeigu kam nors ateitų į galvą jį nuskinti ir vežti namo, tai jis iki tų namų net neatvažiuotų. Tai labai lepus augalėlis, kuris nuvystų greitai. Ir po to visiems aišku, kas su juo būtų padaryta – jis būtų išmestas net nepamerktas. Žiedynas sunaikintas, o prasmės tame jokios nėra“.

Dauguma pavasarinių augalų dauginasi per šakniastiebius ar šakniagumbius. Juos pažeidus, gėlė supūva, žūsta. Gamtininkas mano, kad kur kas naudingiau augalus įamžinti nuotraukose, pasigrožėti jais pačioje gamtoje: „Mes viską turime saugoti - ne tik tai, kas nyksta. Reikia išeiti į gamtą ir nereikės tada tos gamtos plėšti ir nešti į namus“, - kalbėjo S. Paltanavičius.