Tądien Paulius Skučas atostogavo sodyboje pas tėvus Dzūkijos nacionaliniame parke.
Kukutis / Pauliaus Skučo nuotr.

„Kai jis atskrido arčiau, iškart čiupau fotoaparatą ir padariau nemažai kadrų, knietėjo išsiaiškinti, kas tai per paukštis“, - pasakojo P. Skučas. Paieškos šiek tiek užtruko, televizijos laidų vedėjas teigė įkėlęs nuotraukas į kompiuterį ir kartu su šeima aktyviai ieškojęs paukščio atitikmens.

Identifikavimo konkursą laimėjo Pauliaus tėtis. „Pasirodo, jog mūsų užfiksuotas paukštis – tai poetų apdainuotas kukutis“, - šypsosi Paulius. Paukštis Lietuvoje yra retas svečias. Į Lietuvą jis užklysta iš Afrikos ir Azijos ir gali būti pastebimas balandžio-rugsėjo mėnesiais.
Paulius Skučas

Kukutis yra darbštus ir žemės ūkiui naudingas paukštis – minta bestuburiais, kurių ieško ant žemės, todėl sunaikina daug ūkiui žalingų vabzdžių, ypač karkvabalių ir vikšrų. 

P. Skučas, atpažinęs paukštį, išsiaiškino, jog kukutis praėjusiais metais Lietuvoje buvo užfiksuotas vos dvejose vietose bei yra įtrauktas į Raudonąją knygą. Joje rašoma, jog kukučiai deda 5–6, o retkarčiais net iki 12-os baltų kiaušinių ir peri 16–18 dienų. Pasak paukščiais aistringai besidominčio fotografo Eugenijaus Kavaliausko, Tauragės rajone dabar peri dvi kukučių poros. Dabar šių paukščių populiacija atsigauna: prieš 15 metų kukutį pamatyti buvo retenybė, tačiau pastaraisiais metais jų pagausėjo, o viena pora net apsigyveno senojoje Sakalinės girininkijoje.