„Lietuvoje žinomi šeši oficialiai registruoti ir patvirtinti atvejai, kada buvo stebėti šie paukščiai (flamingai – red.). Pirmą kartą – 1965 metais, vėliau Kauno mariose, Kuršių mariose, Nemuno deltoje, Trakuose. Tai – labai retas svečias, bet ornitologų tai per daug nenustebintų, tai nebūtų kažkas iš nerealaus ar neįtikėtino“, - sakė L. Raudonikis.

Dar vienas egzotinis paukštis, užfiksuotas Lietuvoje, anot L. Raudonikio, buvo pelikanas. „Pelikano yra keliolika registracijos atvejų – dažniau, nes jis ir peri arčiau: Rumunijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje. Flamingai arčiausiai Lietuvos peri Prancūzijoje ir Italijoje“, - kalbėjo L. Raudonikis.

Pasak jo, kramerių papūga yra žiemojusi Klaipėdoje, pastebėta Kaune ir Dzūkijoje. „Tai paukščiai, kuriuos žmonės atsivežė savo privačioms kolekcijoms, o jie pabėgo į laisvę, Vakarų Europoje įsikūrė ir dabar peri. Dabar Briuselio, Amsterdamo parkuose neretas paukštis yra egzotinių ryškių žalių spalvų papūga – jis ten gyvena kaip vietinis paukštis“, - sakė L. Raudonikis.

Jo teigimu, net ir krokodilas Lietuvoje nebūtų didelė sensacija, nes žmonės kartais ir juos laiko. Tiesa, ir laukiniai paukščiai gali atklysti, bet tai, anot L. Raudonikio, atsitinka itin retai.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.