Kaip GRYNAS.lt pasakoja VU Botanikos sodo Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Rasa Ryliškienė, sode auga apie 20 rūšių ir veislių magnolijų. Dauguma magnolijų žydi balandžio mėnesį, jų žydėjimas įspūdingas ne tik dėl didelių žiedų, bet ir dėl to, kad žydi dar net nepradėjus sprogti lapams.

Šiuo metu magnolijos VU Botanikos sode turbūt žydi jau paskutines dienas, todėl visi, norintys jas pamatyti, turėtų suskubti.

Pasak R. Ryliškienės, magnolijų yra įvairiausių, bet ne visos gerai žiemoja Lietuvoje. Laimei, mūsų klimato sąlygomis gali gražiausiai sau augti Žvaigždinė magnolija (arba vad. Žvaigždėtoji magnolija, lot. Magnolia Stellata). Ji, anot pašnekovės, auga kaip krūmas, šakos išsišakoja jau nuo pat apačios, o dideli stambūs žiedai primena žvaigždes.

„Jei turite daugiau vietos, neabejokite ir rinkitės Japoninę magnoliją (lot. Magnolia Cobus). Ji auga kaip medis, todėl erdvės reikės daugiau, bet ir įspūdis nepalyginti didesnis. Įsivaizduokite, kai dar tik skleidžiasi pirmieji kuklūs pavasario žiedeliai, štai didelis medis, šviečiantis iš tolo savo nuostabių didelių žiedų gausa", – tikina R. Ryliškienė.

Magnolijų rūšių yra įvairiausių, entuziastai augina ir Sulanžo magnoliją, Agurkinę, ir įvairias kitas rūšis. Tačiau vienos yra lepesnės, kitos negali pasigirti žiedų gausa, o su dviem pirmosiomis, kurias paminėjau, rūpesčių mažiausia.

Magnolijai patinka būti palepinamai, todėl skirkite jai pakankamai erdvės. Jei tik bus šalia stambesnių medžių arba aukštas pastatas, magnolija nežydės taip gražiai ir gausiai, kaip galėtų (videoreportaže yra pavyzdys).

GRYNAS.lt primena, kad magnolijų yra ir Klaipėdoje esančiame Botanikos sode. Jame šie nuostabūs žiedai taip pat jau leidžia paskutines dienas šiais metais, tad paskubėkite juos išvysti.