Gamtininkas Deividas Makavičius Grynas.lt anksčiau pasakojo, kad Lietuvos pajūryje galima sutikti krabų, kurie čia gyvena. Žinoma, kad pakrantėje matomos dvi rūšys: dumblinis ir gauruotažnyplis krabai. Poilsiautojui Palangoje pavyko užfiksuoti būtent dumblinį krabą.

D. Makavičius sakė, kad dumblinis krabas yra nedidelis, kelių centimetrų dydžio. Pirmą kartą Lietuvoje jis registruotas 2002 metais ties Klaipėdos jachtklubu.

Dumblinis krabas Aleksandr Fedorovič nuotr.

„Jis randamas Lietuvos pajūryje, dar gali į Kuršių marias patekti. Natūraliai ši rūšis gyvena Atlanto vandenyne, prie Amerikos krantų, Meksikos įlankoje“, – pasakojo jis.

Manoma, kad į Lietuvą dumbliniai krabai pateko su laivais.

Gamtininkas sako, kad dideli laivai prisipildo vandens, kad galėtų stabiliau plaukti, o pasiekę pakrantę tą vandenį išpila. Gali būti, kad kur nors Atlanto vandenyne vandens pasipildęs laivas jį išpylė Baltijos jūroje, o kartu su vandeniu čia pateko ir šie krabai.

Dumblinis krabas Aleksandr Fedorovič nuotr.

Baltijos jūros vanduo nėra toks sūrus, kokio reikėtų šiems krabams, todėl jie labai neplinta.

Vis dėlto Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis sako, kad dumbliniai krabai nebėra jokia retenybė mūsų pajūryje. Jų galima sutikti pavieniui, o itin dideliais kiekiais galima rasti po kiekvieno štormo bangų išmetamuose dumbliuose. Tiesa, jie dažnai jau būna nebegyvi.

Vienas tokių krabų jau dvejus metus gyvena Pajūrio regioninio parko lankytojų centro akvariume.

O štai gauruotažnyplis krabas yra kelis kartus didesnis už dumblinį krabą, o jų žnyplės yra tarsi apaugusios kailiuku. D. Makavičiaus teigimu, Europoje jie pastebėti 1912 metais, o Lietuvoje – 1934 metais. Nors Lietuvoje gyvena seniai, šie krabai sutinkami dar rečiau nei dumblinis krabas. Gauruotažnypliams krabams ypač reikia sūraus vandens, todėl Baltijos jūra jiems nėra labai tinkama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją