Čijunės Sugiharos sakurų sode, Neries pakrantėje, jau išsiskleidė pirmieji sakurų žiedai. Tai užfiksavo DELFI fotografai.

Panašu, kad šiomis dienomis šviesiomis spalvomis pasipuoš visos sakurų medžių šakos. Jau galima prognozuoti, kiek daug žmonių savaitgalį susirinks pasigrožėti išsiskleidusiais sakurų žiedais.

Ketvirtadienį prie sakurų nuvykę DELFI žurnalistai pastebėjo, kad žmonės jau atrado pražydusius medžius: pietų pertrauką leidžia sakurų parke. Kai kurie jau daro asmenukes ir ketina jas kelti į feisbuką.

Sakuros yra jautrios šalnoms. Tačiau šis balandis joms bus kai niekad palankus. Žvelgiant į orų prognozes matyti, kad ir dienomis, ir naktimis numatoma teigiama temperatūra. Todėl šalčiai šių medelių neturėtų išgąsdinti.

GRYNAS.lt primena, kad pernai sakuros pražydo antroje balandžio mėnesio pusėje, 2017 metais sakurų žiedai nušalo nespėję prasiskleisti, 2016 metais - taip pat balandžio mėnesį, 2015 m. sakuros šioje vietoje pražydo balandžio 22 d., 2014 m. sakuros pražydėjo balandžio 11-ąją, 2013-aisiais ir 2012-aisiais – gegužę, o 2011 m. - balandžio pabaigoje.

Mėgstantys pasigrožėti sakurų žiedais tikrai pamena 2017 metų fiasko, kai sugrįžusios šalnos neleido sakuroms žydėti. Tąkart dekoratyvinių medelių eskpertas Kęstutis Ptakauskas tikino, kad kalta buvo pavasarinė šalna.

Jis pasakojo, kad sakurų žydėjimo laikas nėra labai trumpas – dvi savaitės.

„Visada pirmiausia sužydi sakuros prie Nacionalinės dailės galerijos – Č. Sugiharos sakurų parke. O vėliau pradės žydėti ir kitos sakuros. Taip yra, nes skiriasi sakurų rūšys“, – pasakojo K. Ptakauskas.

Šie medžiai yra pakankamai atsparūs ir prisitaikę prie Lietuvos klimato.

„Patys medžiai nėra lepūs. Didžiausia Lietuvos problema – pavasarinės šalnos. Sakura yra labai ankstyvas augalas. Jis pradeda žydėti labai anksti. Ir kai būna tos šalnos, pumpurams nėra gerai, jie nušąla“, – teigė K. Ptakauskas.

Sakurų sodas Vilniuje įkurtas 2001 m. minint Japonijos diplomato Čijunės Sugiharos, rezidavusio Kaune ir karo metais išsaugojusio maždaug 10 tūkst. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos žydų gyvybių, 100-ąsias gimimo metines.