Gulbės nebylės ir antys draugijos iniciatyva ir kelių savanorių pagalba šią žiemą lesinamos nuo sausio 23-ios dienos. Šiemet vandens paukščių maitinimas pradėtas žymiai vėliau dėl stipriai vėluojančios tikros, šaltos žiemos pradžios, dėl ko gulbės ir antys galėjo susirasti pakankamai natūralaus maisto neužšalusiuose vandenų plotuose. Tačiau užėjus stipriems šalčiams, šiuo metu paukščiai jau lesinami grūdais ir baltos duonos gaminiais.

Nupirkta tona grūdų, paukščius remia ūkininkai ir įmonės

Šiuo metu, naudojant gautos 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio bei kitas paramos lėšas, draugija iš ūkininko lesinimo pradžiai nupirko 1 toną grūdų. 

Vandens paukščių maitinimo akciją taip pat parėmė bendrovė „Juragiai” kurie, skyrusi lesinimui 300 kilogramų grūdų. Ūkininkai Monika Jatulienė ir Saulius Stirna taip pat skyrė po keletą maišų grūdų. Šiais metais prie paukščių lesinimo duonos gaminiais prisideda ir bendrovė „Lietuvos Gurmanas” skanėstų krautuvėlė – kepyklėlė, esanti Kaune.

Artimiausiomis dienomis savanorių skaičius turėtų išaugti iki dešimties, kartu plečiant maitinimo vietų Kaune geografiją. Šiomis dienomis Nemuno upės atkarpoje ties Kaunu ir pačiame mieste tikslinamos vandens paukščių, ypač gulbių, sankaupų vietos, kad būtų galima numatyti naujas jų maitinimo vietas. Preliminariais duomenimis Kaune laikosi apie 200 gulbių nebylių, nors pernai jų buvo apie 500. Užšalus Nemunui, tikėtina, jog jų skaičius augs.
Žiemojančios gulbės nebylės Kaune. Juliaus Morkūno nuotr.

Grūdus, kaip ir ankstesniais metais, Kaune sandeliuoja ir savanoriams lesintojams išvežioja bendrovė „Dasta“. Savininko Renaldo Jančiausko pagalba ši įmonė taip pat talkina ir lesinant gulbes. Be Kauno, grūdais vandens paukščiai greitu metu bus lesinami ir Kėdainiuose, kur šiuos darbus organizuoja LOD narys Borisas Belchevas.

Ornitologai per šalčius prašo pagalbos

Kviečiame visus aplankyti didžiausią Lietuvoje paukščių lesyklą esančią Kaune Žemuosiuose Šančiuose prie Kranto 9 ir 10 gatvės. 

Ši akcija būtų sunkiai įgyvendinama vien Lietuvos ornitologų draugijos sekretoriato jėgomis. Todėl norime padėkoti visiems savanoriams, kasdien pilantiems lesalą vandens paukščių sankaupų vietose, o ypač Renaldui Jančiauskui, kuris jau nebe pirmus metus savanoriškai sandėliuoja grūdus savo patalpose ir išvežioja juos lesintojams, už jų nuoseklų ir kantrų darbą padedant paukščiams sunkiu metų laiku.

Be jokios abejonės, nepaprastai svarbi yra ūkininkų, įmonių ir atskirų žmonių pagalba. Galiausiai visi, skyrę ornitologų draugijai 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio ar kitą paramą, netiesiogiai parėmė tiek vandens, tiek smulkiųjų paukščių maitinimo žiemą akciją. Tuo būdu kiekvieno Jūsų net ir minimali parama padeda sėkmingai peržiemoti sparnuočiams.
Citata
Preliminariais duomenimis Kaune laikosi apie 200 gulbių nebylių, nors pernai jų buvo apie 500. Užšalus Nemunui, tikėtina, jog jų skaičius augs.

Ornitologai dar kartą kviečia visus, norinčius padėti paukščiams sunkiu metų laiku, paremti Lietuvos ornitologų draugiją 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio ar kita parama, kuri bus skiriama paukščių globai žiemą ar kitais sunkiais jiems laikotarpiais.

Taip pat iš ūkininkų ar žemės ūkio įmonių, laukiama paramos grūdais (kviečiais, kvietrugiais, miežiais) skirtais paukščių lesinimui. Jeigu galite ir norite skirti finansinę paramą ar paukščių globos žiemą akciją paremti pašarais, kreipkitės ŠIOJE NUORODOJE esančiais kontaktais.