Kaip praneša LRT televizijos naujienų laida „Panorama“, paukščių gaudyklės Ventės rage gaudžia it lėktuvo varikliai. Tai į tinklus patekę, ypač vakar prieš audrą nepertraukiamu srautu skridę, laumžirgiai bando rasti plyšį pro kurį galėtų išskristi.

„Keliasdešimt tūkstančių vakar išleidau, šiandien vėl keliasdešimt tūkstančių. Tai specialiai turėjom tinklus prapjaut, skyles padaryt, kad išskristų“, – teigia Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Ornitologas sako, kad laumžirgių spiečiai pasirodė prieš savaitę, o per trisdešimt darbo metų tokią jų gausybę mato pirmą kartą. Kaip ir į Ventės ragą atvykę turistai.

Iš beveik 70 rūšių laumžirgių pamarį užplūdo keturtaškė skėtė. Mokslininkai pastebėjo, kad šios rūšies vabzdžiai gausiai migruoja kas dešimt metų.

„Gal užsitęsusi žiema arba šaltas pavasaris lėmė tai, kad vienu metu išsirito jų dideli kiekiai. Antra vertus minėjau, kad čia yra didžiuliai telkiniai gėlo vandens, seklūs ir palankūs jų vystymuisi. Tokie kaip Kuršių marios ir Aistmarės“, – sako Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius.

Mokslininkas sako, kad iki dviejų mėnesių gyvenantys laumžirgiai, minta kitais vabzdžiais, pavyzdžiui, kraujasiurbiais uodais, kurių šiemet itin gausu. Taip laumžirgiai reguliuoja vabzdžių kiekį gamtoje. Senieji pamario gyventojai sako, kad dideli vabzdžių spiečiai susirenka prieš katastrofinius įvykius. Pavyzdžiui, gausius laumžirgių spiečius jie stebėję prieš Antrąjį pasaulinį karą.