Gamtininkė Nomeda Vėlavičienė sako, kad žiemą per atšilimą pastebimi kiaulpienės, katilėlio, našlaičių, saulučių žiedai iš tiesų nepranašauja pavasario. Šie augalai labai ilgai žydi – iki vėlyvo rudens, tad užklupęs sniegas juos paslepia ir jie vėl pasirodo jam nutirpus.

„Pavasarinės ar vasaros pradžioje žydinčios gėlės labai dažnai iš nekantrumo, pavasario laukimo sukrauna papildomus žiedelius ir visiškai prieš žiemą pražysta, o iškritus sniegui lieka po juo. Taip būna ir su piktžolėmis, šiukšlynų augalais.

2023 m. sausio 3 d. Panevėžio rajone žydi gėlės Rasos Šimonėlienės nuotr.

Jie ten saugiai tarp lapų ar sniego burbule sulaukia atodrėkio, o kai sniegas nutirpsta, pamatome pumpurus ar žiedelius ir atrodo, kad jie pražydo dabar. Dažniausiai ar pumpurėlis, ar besiskleidžiantis žiedas pagauti žiemos tiesiog sulėtina savo vystymosi ciklą ir pasirodo esant tinkamoms sąlygoms“, – aiškina ji.

Gamtininkė priduria, kad tikrieji pavasario pranašai yra snieguolės ir žibuoklės.

Žiemą per atodrėkį pražydusiems žiedams tai geruoju nesibaigia, sako ji.

„Šilumos ir saulės dar nėra, dienos nepakankamai ilgos. Žiedai dažnai nušąla ar pražydi bergždžiai, nes nebūna apdulkinti ir neišbarsto sėklų. Per žiemos atodrėkius mes tiesiog labiau pastebime žiedelius, nes visi pavasario labai laukia“, – kalba N. Vėlavičienė.

Ji pasidalijo pernai žiemą užfiksuotais gėlių žiedais. „Saulutė ir kvapioji našlaitė ilgai žydi vejoje, tad nutirpus sniegui pamatome jų žiedus, o nekantri triskiautė žibuoklė pražydo per anksti dar nesibaigus žiemai ir sugrįžus sniegui“, – sako ji.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad antradienį daugelyje rajonų protarpiais krituliai, daugiausia nedidelis lietus.

Pietvakarių, vakarų, pereinančio į šiaurės vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–8 laipsniai šilumos.

Sausio 4-os naktį vietomis numatomi trumpi, nedideli krituliai, dieną daugelyje rajonų krituliai – sniegas, šlapdriba, pietvakariniuose rajonuose – lietus. Naktį daug kur, dieną vietomis plikledis. Vėjas aprims. Temperatūra naktį nuo 4 laipsnių šalčio iki 1 šilumos, pajūryje apie 2 šilumos, dieną 0–4 laipsniai šilumos.

Sausio 5 d. daug kur krituliai. Vietomis plikledis. Temperatūra naktį nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos, dieną nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos, pietiniuose rajonuose kai kur iki 6 šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją