„Šeštadienį vakare terasoje degė lempa ir ji priviliojo šį drakoną. Bet atskrido ne jis vienas – susirinko viso pasaulio drugiai. Jų buvo labai daug. Ir paskui jie visi ten užmigo. Ryte juos ten radome“, - linksmai pasakojo Gražina.

Jos sodyba yra Širvintų rajono Nečionių kaime. Joje moteris su šeima praleidžia nemažai laiko, tačiau iki šiol šio drugio nė karto nėra mačiusi.

GRYNAS.lt skaitytojos nuotraukas pamatęs gamtininkas Deividas Makavičius teigė, kad sodyboje apsilankė tuopinis sfinksas.
Tuopinis sfinksas

Jis sakė, kad tai yra naktinių drugių rūšis, kuri dėl savo išvaizdos mistifikuojama. Kitaip tariant, žmonės šiems drugiams nepagaili įvairių epitetų, o kai kas jų netgi bijo.

Tačiau bijoti, pasak gamtininko, tikrai nėra ko. Žmonėms šie vabzdžiai jokios grėsmės nekelia. Nekenkia jie ir sodybose augantiems augalams. „Taigi belieka tik pasidžiaugti ir pasigrožėti tokiu įspūdingu svečiu. Vaikyti ar gelbėti jo tikrai nereikia. Jį masina šviesa, o kai ją išjungsite, drugys pats nuskris“, - patarė D. Makavičius.

Jis teigė, kad ši rūšis Lietuvoje nėra reta ir dažniausiai ji sutinkama lapuočių ir mišrių miškų pakraščiuose, paupiuose, parkuose, gyvenvietėse ir sodybose. Taigi leidžiant vasaras elektros lempų apšviestoje terasoje yra nemenka tikimybė sutikti šį didelį drugį.

Gamtininkas sakė, kad šie drugiai skraidyti pradeda gegužę ir aktyvūs būna visą vasarą.

Į juos panašūs amūriniai sfinksai, tačiau, kaip pastebėjo pašnekovas, ne visi žmonės juos sugeba atskirti. Pastaroji rūšis Lietuvoje pasirodė prieš kelis dešimtmečius ir palengva ji išplito.