Savo pastabose teigiame, kad šakalo įtraukimas į Invazinių Lietuvoje rūšių sąrašą yra nepagrįstas nes:

• Šakalas neatitinka invazinės rūšies kriterijų;

• Šakalas Europos Sąjungoje laikomas saugotina rūšimi – šis jo statusas nesuderinamas su invazinės rūšies statusu;

• Šakalas nėra įtrauktas į kaimyninių šalių invazinių rūšių sąrašus.

Invazinės rūšies sąvoka yra apibrėžta Lietuvos Respublikos laukinės gyvūnijos įstatyme ir Europos Parlamento ir Tarybos reglamente dėl invazinių rūšių. Rūšys, kurios plinta nenatūraliai (yra atvežtos žmonių iš tolimų kraštų), yra vadinamomis svetimžemėmis, o tos, kurios yra ne tik svetimžemės, bet ir daro reikšmingą žalą vietinėms rūšims, laikomos invazinėmis.

Šakalai nuo seno gyvena Europoje, Balkanų pusiasalio šalyse, o paskutiniais dešimtmečiais natūraliai plinta į šiaurę. Jie apsigyveno Vokietijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje ir pasirodo vis šiauriau – paskutiniais metais pasiekė ir Baltijos šalis. Estijos ir Latvijos specialistai teigia, kad surinkti duomenys šakalų plitimą leidžia vertinti kaip natūralų, o duomenų apie jų neigiamą įtaką vietinėms rūšims šiuo metu nėra. Todėl šakalo priskyrimas invazinėms Lietuvoje rūšims yra nepagrįstas.

Šakalas yra įtrauktas į Tarptautinę (IUCN) raudonąją knygą, jo statusas Europos Sąjungos šalyse yra įvardintas kategorija „NT“ – rūšis, kuriai gali grėsti išnykimas. Šis statusas buvo nustatytas 2005 metais tuo metu Europos Sąjungai priklausančių 25 šalių, taigi ir Lietuvos. Šakalas yra įtrauktas į pagrindinio Europos Sąjungos gamtosaugos dokumento Buveinių direktyvos V priedą. Tai reiškia, kad šakalas yra saugotina Europoje rūšis. Šis Europos Sąjungoje priimtas šakalo statusas nesuderinamas su invazinės rūšies statusu Lietuvoje.

Šakalai yra pasirodę kaimyninėse šalyse, tačiau nėra laikomi invazine rūšimi. Latvijoje ir Lenkijoje šakalas nėra įtrauktas į invazinių rūšių sąrašus. Estijoje šakalas yra įtrauktas į svetimžemių rūšių sąrašą, tačiau nėra laikomas invazine rūšimi, o dėl jo buvimo svetimžemių rūšių sąraše vyksta diskusijos. Yra surinkta pakankamai duomenų, rodančių, kad šakalas plinta į šiaurę natūraliai ir turi būti traktuojamas kaip nauja mūsų regionui rūšis.

Šakalo priskyrimas invazinėms rūšims Lietuvoje sulaukė tarptautinio atgarsio. Europoje veikianti šakalų apsaugos organizacija GOJAGE kartu su partnerių grupe paskelbė viešą kreipimąsi į Lietuvos Aplinkos ministeriją, kuriame argumentuojama, kodėl šakalas nėra invazinė rūšis, ir patariama atsisakyti minties įtraukti jį į invazinių rūšių sąrašą.