Skaitytojas Gabrielius į GRYNAS.lt redakciją atsiuntė nufilmuotą vaizdelį, kuriame virš Neries „plaukia“ mažyčių vabzdžių kolonijos. Jis klausė, kas galėjo lemti tokį jų antplūdį.

„Virš Neries geras dvi valandas „plaukė“ lašalai ir jų srovė nenutrūko. Atrodė, lyg snigti pradėjo. Dėl ko galėjo būti toks judėjimas?“- klausė skaitytojas.

Gamtos tyrimų centro Entomologijos laboratorijos mokslininkė Rasa Bernotienė, peržiūrėjusi šį vaizdelį, teigė negalinti pasakyti, ar tai lašalai ar apsiuvos. „Bent jau užvakar Antakalnyje mačiau masiškai skrendančias apsiuvas“, - atkreipė dėmesį.

R. Bernotienė teigė paskambinusi savo kolegei apsiuvų ir lašalų specialistei dr. Giedrei Višinskienei ir dėl šio reiškinio su ja pasikonsultavusi.

„Ji sakė, kad šiuo metu iš upių kaip tik išskrenda apsiuvos. Tai yra visiškai normalus reiškinys. Išskridusios iš upės jos skrenda prieš srovę, nes ten ieško vietos sudėti kiaušinius. Iš tiesų vabzdžių vystymosi greitis priklauso nuo temperatūros, o lašalų ir apsiuvų - nuo vandens temperatūros. Vakar buvo labai karšta, gal tai šiek tiek pagreitino šių vabzdžių masinį išskridimą iš upės“, - aiškino mokslininkė.

Anot jos, birželio pradžioje panašiai kaip apsiuvos ir lašalai, masiškai iš didelių upių, taip pat ir Kuršių marių, išskrenda ir uodai trūkliai ir suformuoja didelius uodų debesis.

Šie vabzdžiai labai gležni, verpstės formos. Jų kojos plonos, sparnai taip pat ploni, plėviški, bet tankiai gysloti. Lervos gyvena vandenyje ir kvėpuoja trachejinėmis žiaunomis, vystymasis trunka 1-2 metus. Suaugėliai gyvena labai trumpai – vos kelias valandas ar kelias dienas ir nesimaitina. Lašalai skraido vasarą, daugiausia vakarais ir naktimis, ypač jų daug galima matyti vakarais prie vandens ir stebėti jų savotišką polėkį aukštyn-žemyn. Lietuvišką šio vabzdžių būrio pavadinimą (anot jo paties) sugalvojo Ričardas Kazlauskas. Pasaulyje yra apie 2500 rūšių, Lietuvoje užregistruotos 63 rūšys.

O kitas vabzdžių būrys - apsiuvos artimos drugiams. Turi dvi poras plaukeliais padengtų sparnų. Apsiuvų lervos vandeninės, vystosi įvairiuose vandens telkiniuose, bet dažniausiai indikuoja švarų vandenį.