Tokį valdžios sprendimą, apie kurį buvo paskelbta po ankstesnių pastangų kontroliuoti populiaciją, sveikino ūkininkai, bet smerkė aplinkosaugos grupės.

Praėjusią žiemą Norvegijoje buvo užregistruoti tik 65-68 vilkai, nurodė institucija „Rovdata“, bet jų skaičius turėjo padidėti balandį ir gegužę, kai vilkės atsivedė jauniklių.

Dar mažiausiai 25 vilkai praėjusią žiemą buvo pastebėti sienos su kaimynine Švedija rajone.

„Tai grynai masinis skerdimas“, – piktinosi „World Wide Fund for Nature“ (WWF) Norvegijos skyriaus vadovė Nina Jensen.

„Nieko panašaus nematėme beveik 100 metų“, – pridūrė ji.

Ūkininkai nuolat skundžiasi, kad vilkai puldinėja jų avis.

„Mums medžiojimo priežastis atrodo pateisinama ir protinga, ypač dėl potencialios šių vilkų gaujų žalos ūkininkavimui“, – transliuotojui NRK sakė ūkininkų asociacijos regiono pareigūnas Erlingas Aasas-Engas.

Norvegijos parlamentas, nenustatydamas tikslaus bendro leistino vilkų skaičiaus, birželio pradžioje sutiko apriboti vadų skaičių keturiomis-šešiomis per metus: mažiausiai trimis Norvegijos vilkų populiacijoje ir viena-trimis sienos rajone klajojančioms gaujoms.

Norvegijos vilkų populiaciją šiuo metu sudaro septynios gaujos su viena reprodukcine pora ir tai „viršija nacionalinės populiacijos tikslą“, nes galima tikėtis, kad kiekvienoje gaujoje kasmet bus atsivedama po vadą, nurodė Norvegijos aplinkosaugos agentūra.

Vilkai Norvegijos 2015 metų sąraše yra vadinami nykstančia rūšimi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)