„Hammock Grove“ parke pluša sezoniniai darbuotojai – penkios avys iš „Tivoli Lake Preserve and Farm“ Olbanio apygardoje. Ateinančius kelis mėnesius jos intensyviai skabys įvairius invazinius augalus, tokius kaip paprastieji kiečiai ir įvairios nendrės.

Gubernatoriaus salos „Hammock Grove“ parko sodininkas Leo Framptonas: „Avys kaip darbuotojai „žalios“ daugeliu aspektų. Pavyzdžiui, jeigu naudotume žoliapjoves, tai joms reikėtų energijos, kuro. O mums nereikia jokios sodininkystės įrangos. Nereikia naudoti jokių herbicidų.

Tai tvariausias įmanomas būdas prižiūrėti aplinką iš visų įmanomų, ir pigiausias. Kol mes namuose ilsimės, jos dirba. Jos dirba ne atvangos. Pasakysiu taip: darydamos tai, kas joms patinka labiausiai -rupšnodamos, jos man leidžia skirti daugiau laiko tam, ką aš mėgstu labiausiai – sodininkystei“.

Tai jau trečia vasara iš eilės, kai nuo balandžio pabaigos iki rugsėjo avys persikelia į Gubernatoriaus salą, kur tvariai rūpinasi vejos priežiūra. Trys avys saloje darbuojasi jau ne pirmą kartą, o dar dviem tai pirmasis darbas karjeroje. Panašu, kad kova su invazinėmis augalų rūšimis joms netgi labai patinka.

Gubernatoriaus salos „Hammock Grove“ parko sodininkas Leo Framptonas:

„Jos neįtikėtinai produktyvios. Tiesą sakant, kiekvienais metais didiname jų prižiūrimą plotą. Jos darbuojasi taip sparčiai, kad dabar mūsų pagrindinė problema ne vejos priežiūra, o avių apetitas, kaip jį numalšinti“.

Gubernatoriaus salos „Hammock Grove“ parko sodininkas Leo Framptonas:

„Ten, kur pasidarbavo šaunusis penketas, mūsų nepageidaujami augalai dingo. Tad dabar sukame galvą, kuo juos pakeisti, kol jų vietos neužėmė nauji įsibrovėliai“.

Skirtingai nuo ožkų, kurių paslaugomis taip pat neretai naudojamasi sodininkystės darbams, avys – gana išrankios valgytojos. Be to, neskabo medžių žievės ir ne taip dažnai bando pabėgti, sako L. Framptonas, aiškindamas, kodėl darbams saloje labiau tinka būtent avys.