Baltieji garniai, atrodo, šiemet bus dar labiau išplėtę savo kolonijas. Jų pamaryje šį pavasarį tiršta kaip niekad. Galima pasigrožėti jų stotais ir skrydžiais, apžvelgti jų baltas karalijas. Saulė skaisti, vėjas iš kojų neverčia, keliai pamariais pradžiūvę, apvažiuoti ir neįklimpti – smagu.
Citata
Ekskursijų dalyviams už 50 Lt mokestį siūloma apsilankyti net tik A.E.Demerecko nendrių kirtavietėse, bet ir valstybinėje žuvivaisos įstaigoje, veikiančioje Rusnės saloje. Taip pat - laivadirbio Simo Knapkio dirbuvėje, žolininkų Valentino ir Valdo Baužų valdose ir žuvienės virimo meistro sodyboje prie Pakalnės upės Rusnės saloje.

Naujas parko maršrutas - nuo stogdengių iki žuvienės virėjų

Nemuno žemupyje potvynis šiemet užliejo daugiau kaip dešimt tūkstančių hektarų teritorijas dar sausio antroje pusėje. Dabar jis pamažu slūgsta į kanalus. Vorusnės siurblinė penktadienį visa jėga vandenį iš jų pumpavo į upę, kad Rusnės salos pievos imtų ženkliau sausėti. Garnių čia - pilna.

Keliai link nendrynų, kuriuose vis dar dirba vienintelio krašte stogdengystės nendrėmis meistro ir propaguotojo Alfonso Edmundo Demerecko technika, neklimpsta. Į traktorinę priekabą vakar vyrai krovė surištų nendrių pėdus, žiemos triūsą. Šiemet labai trumpas buvo šalčių periodas, kai įšalas leido įvažiuoti technikai ir neklimpti.

Nemuno deltos regioninis parkas ir Saugomų teritorijų tarnyba A.E.Demereckui už tautinio paveldo produktų gamybą, tradicinių nendrinių stogų gamybą pernai suteikė NDRP produkto ženklą. 

Šiemet jo darbo barai įtraukti į naująjį pažintinį maršrutą „Potvynio apsupty“, kurį sukūrė ir rekomenduoja NDRP direkcija.

Ekskursijų dalyviams už 50 Lt mokestį siūloma apsilankyti net tik A.E.Demerecko nendrių kirtavietėse, bet ir valstybinėje žuvivaisos įstaigoje, veikiančioje Rusnės saloje. Taip pat - laivadirbio Simo Knapkio dirbuvėje, žolininkų Valentino ir Valdo Baužų valdose ir žuvienės virimo meistro sodyboje prie Pakalnės upės Rusnės saloje. Ir paragauti ar nusipirkti žuvų.

Į maršrutą „Potvynio apsupty“ dar nėra įtrauktas pats naujausias gyvosios gamtos objektas Rusnės saloje. Jis yra aptvare netoli Vorusnės upės, Seimo nariaus Remigijaus Žemaitaičio valdose . Tai - privatus žvėrinčius.
Citata
Baltieji garniai, atrodo, šiemet bus dar labiau išplėtę savo kolonijas. Jų pamaryje šį pavasarį tiršta kaip niekad.

Pernai vasarą R.Žemaitaitis skelbėsi kursiąs elnių ir danielių veislyną „ne dėl mėsos“, o dėl malonumo juo rūpintis, ekologinio švietimo, ekskursijų. Aptvarui nepagailėjo žemės ploto, kuriame prieš rinkimus žadėjo kurti Vorusnės parką. Dabar čia ganosi nemaža kaimenė, o teritoriją nuo įmirkimo saugo pagilinti kanalai.

Tuo metu gilinti Skirvytės upės žiotis, kuriose sąnašų salos trukdo laivybai ir į nerštavietes plaukiančioms žuvims, jau pajudėjo Rusijos Kaliningrado srities žemsiurbė.

Penktadienį stebėjusieji jos kelią Nemunu nuo Sovetsko ir Skirvytės upe iki žiočių džiūgavo - „gal stintų kitąmet atplauks daugiau“. Jų šiemet buvo rekordiškai maži laimikiai - ir lietuviams, ir rusams.