„Norim pasidžiaugti ir pasidalinti įspūdžiais, kaip mano mažoji dukrelė 2015 m. rudenį parsinešė iš lauko plaukuotą spalvingą kirminėlį ir išauginom nežinomą drugelį, vėliau paaiškėjo, kad tai Lietuvos machaonas. Kirminėlį auginome dėžutėje pridėję įvairių žolyčių ir po savaitės susuko kokoną. Tada ramiai padėjau aukštai ant spintos“, - pasakojo skaitytoja.

Ji paaiškino, kaip sekasi auginti drugelį: „2016 vasarį pradėjo skraidyti didelis gražuolis drugys. Pripjaustom citrusinių vaisių (mandarinų, apelsinų) ir stebim, kaip gražiai jis savo straubliuku minta. Labai džiaugiamės savo augintiniu, bet nežinom, kiek tokie drugeliai gyvena, turbūt neilgai...“

Išauginti nesudėtinga

Entomologas Giedrius Švitra GRYNAS.lt teigė, kad iš vikšro drugį tam tikrais atvejais išauginti namų sąlygomis nėra sudėtinga.

„Skaitytoja išaugino machaoną (Papilio machaon). Tai į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyta rūšis. Tiesa, ji Lietuvoje nėra reta, dažnai sutinkama greta žmogaus, nes vikšrai maitinasi gana įvairiais skėtiniais augalais, taip pat žmonių auginamais krapais ar morkomis“, - pasakojo G. Švitra.

Pasak pašnekovo, išsiauginti drugį iš vikšro namuose paprastai nėra sudėtinga: „Jei vikšras maitinamas teisingu augalu, o susiformavusi lėliukė nereikalauja, kad būtų paveikta žemų temperatūrų (daugelio mūsų rūšių lėliukės nesivysto, jei žiemos periodu nepalaikomos žemoje temperatūroje). Šiuo atveju machaonas gali išsivystyti be atšaldymo, todėl drugys kambaryje išsirito anksčiau, nei būtų išsiritęs gamtinėm sąlygom. Aišku, jei būtų išleistas į lauką – žūtų. Suprantama, dabar išsiritęs drugys nebepaliks palikuonių, todėl gamtai kaip ir nuostolis. O maitinamas saldintu vandeniu (imituojant nektarą) machaonas gali gana ilgai pagyventi namuose.“

Turėtų gyventi apie mėnesį

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius GRYNAS.lt teigė, kad toks drugys galėtų gyventi apie mėnesį.

„Kambaryje drugio vystymasis įvyko daug greičiau nei gamtoje, dabar reikia kambariuose turėti žydinčių augalų ir leisti drugeliui skraidyti. Jis turėtų gyventi apie mėnesį arba pusantro mėnesio, o jį išleisti į gamtą galima bus tik tuomet, kai bus daugiau žiedų, balandžio mėnesį“, - sakė S. Paltanavičius.