Jauniklių paėmimas iš gamtos – didelė klaida

Pavasaris – paukščių jauniklių vedimo metas. Būtent šiomis dienomis, kaip GRYNAS.lt pasakoja ornitologas Gediminas Petkus, miškuose, parkuose, miestų skveruose galima išgirsti ir pamatyti paukščių jauniklius. Tačiau gyventojus neretai išgąsdina ant žemės šokinėjantys mažieji sparnuočiai. Žmonės, pamanę, kad paukšteliai atsiskyrė nuo savo būrio, juos nešasi namo. Tačiau tai yra didžiulė klaida.

„Šiomis dienomis yra labai didelė tikimybė miškuose, parkuose pamatyti ir išgirsti paukščių jauniklius ir lizduose, ir inkiluose. Šis metas paukščiams ypač jautrus. Žmonės, vaikštinėdami po miškus, parkus, miestų skverus dažnai randa paukščių jauniklius, pradedant nuo žvirblio iki pelėdų. Bet nereikia jų imti“, – akcentuoja G. Petkus.

Pašnekovas tęsia, kad gamtoje vyksta tam tikri procesai, į kuriuos žmogus turėtų nesikišti. Pirmiausia, anot ornitologo, daugelis paukščių jauniklių palieka lizdus net nemokėdami skraidyti. Pakelti sparnus jie išmoksta šokinėdami ant žemės.

„Gamtoje taip yra natūraliai, kad strazdų jaunikliai, kuriuos žmonės dažnai parsineša namo, ypač smilginio strazdo, jie pradeda skraidyti šokinėdami, mankštindami sparnus ant žemės. Tėvai tikrai juos prižiūri, po krūmais pasislepia. Žmogus, pamatęs ant žemės šokinėjanti paukštį, pagalvoja, kad paukštis sužeistas, iškritęs iš lizdo ar pan., parsineša namo ir tuomet ieško pagalbos“, – pasakoja paukščių specialistas.

Pavasaris – žvėrių ir paukščių jauniklių metas. Didžiojo dančiasnapio patelė su jauniklių būriu

Kada lizdų liesti nereikėtų

Ornitologai ir gamtininkai ragina paukštelių neimti, jeigu jie tikrai nėra sužeisti. Kaip akcentuoja ornitologas G. Petkus, būna ir tokių atvejų, kai paukštis iš tikrųjų sužeistas.

„Tuomet, visų pirma, žmogus turi pats prisiimti atsakomybę. Jeigu paimamas paukštis su lizdu iš gamtos, tai reikėtų juo ir pasirūpinti, nuvežti pas veterinarą ir pan. Dažniausiai rekomenduojama sužeistą paukštį palikti gamtoje. Nes gamta pati puikiai pasirūpina sužeistais paukščiais“, – aiškina pašnekovas.

Tačiau, anot G. Petkaus, būna atvejų, kai iš medžio iškrenta lizdas su visais jaunikliais. Tokiu atveju, jeigu gyventojas tikrai žino vietą, kurioje tas lizdas buvo, reikia jį pakelti kuo aukščiau ir ten palikti. O jei lizdas ant žemės rastas laukuose, geriau jo neliesti.

„Bet žmonės, kurie vaikšto miškais ir pievomis, jeigu mato pempių lizdus ar pan., tai nereikėtų jų imti. Geriau neliesti. Miške, pievose, jeigu mes liečiame lizdus, fotografuojamės su jais, imdami į rankas, tai plėšrūnai puikiai užuodžia žmogaus kvapą ir jie lengvai randa tuos lizdus bei sunaikina“, – pabrėžia G. Petkus.