„Tačiau ne visi gali laikyti katę – valdingiems ir nepriklausomiems žmonėms gali nepatikti savarankiška ir savo nuomonę bei ketinimų turinti katė. Bet vienišiui šis gyvūnėlis atstoja artimą žmogų, kiti kates laiko gydančiomis būtybėmis. Yra žmonių, kurie neperka baldų tol, kol katė „neapžiūri“ visų kambarių“, – pasakoja Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė“ prezidentė ir Gyvūnų priežiūros centro Kaune vadovė, tarptautinės kategorijos teisėja Jurgita Gustaitienė.

Stalinas katės nelaikė

„Iš istorijos žinome, kad žmogus prisijaukino šunį, o katė pati atėjo pas žmogų. Todėl katė iki šiol kada nori ateina, kada nori išeina. Žmogus turėtų suprasti, kad katė yra nepriklausomas
gyvūnas. Ji negyvena pas žmogų, ji gyvena kartu su žmogumi. Jei iš karto nesilaikysite tokių taisyklių, gali kilti daug konfliktų. Katė pradeda jaustis nesuprasta, tampa netvarkinga, gali pridergti namų kampus ir virsti nesugyvenamu gyvūnu. Ji taip elgsis tol, kol jūs suvoksite, kad katė yra partneris, o ne paprastas naminis gyvūnas“, – apie kates pasakoja J. Gustaitienė.

Tuo tarpu šuo visada bus klusnus jūsų tarnas, ir jam tokia pozicija tinka. „Valstybėse, kuriose klesti visuomenėsliberalumas, paisoma žmogaus teisių, klesti ekonomika, auginama daugiau kačių. Ten, kur gyvenimas yra sunkus, viešpatauja agresija ir despotizmas, laikoma daugiau šunų. Mano nuomone, tokios istorinės asmenybės kaip Hitleris ar Stalinas negalėjo laikyti katės, nes ji – gyvūnas, kuris nepaklūsta“, – apibūdina kates felinologė.

Interjeras - pagal kates

Pasak J. Gustaitienės, teigiama, kad katė turi savybę surinkti iš aplinkos ir žmogaus neigiamą energiją. Katė subalansuoja neigiamą energiją, šuo – teigiamą. „Jeigu dirbate kompiuteriu, katė būtinai ateis ir atsiguls priešais kompiuterio ekraną. Šitaip ji stengiasi surinkti neigiamą energiją“, – aiškina Jurgita, nuo pat vaikystės auginanti ir labai mylinti kates.

Felinologė pataria prieš statant namuose baldus į kambarį įleisti katę ir pasižiūrėti, kur ji atsiguls. „Toje vietoje, kur įsitaisė katė, jokiu būdu nestatykite lovos“, – parapsichologijos žiniomis dalijasi specialistė. Turbūt esate pastebėję, kad išėjus nemaloniam svečiui katė atsiguls ant kėdės, ant kurios sėdėjo tas žmogus.

Gydo murkimu ir šiluma

Ar pastebėjote, kaip jūsų mylima augintinė rūpinasi jumis sergančiu? Ji šildo skaudamą vietą, lipa ant galvos, šildo pilvą arba kojas? „Tokių pasakojimų apie kačių gebėjimą gydymą girdžiu
kone kasdien, – tvirtina Jurgita.

„Vieną moterį po sunkios širdies operacijos medikai išleido namo, tvirtindami, kad pacientė ilgai negyvens. Sesuo jai padovanojo mažą kačiuką. Šis visą savaitę gulėjo ant moters krūtinės – net ėsti nėjo. Džiugu, kad moteris iki šiol gyvena“, – vieną iš daugelio istorijų prisimena Jurgita.

Pasak Jurgitos, katės murkimo dažnis atitinka žmogaus širdies ritmą. „Sergantiesiems širdies ligomis patarčiau įsigyti katę – bus nemokamas vaistas. Aišku, ne nuo visų negalavimų. Nuo infarkto gal ir neišgelbės. Katė nėra panacėja, tačiau ji gali suteikti jėgų kovoti su liga“, – sako felinologė ir priduria, kad murkianti katė gali atkurti net sutrikusį širdies ritmą.

„Katė jaučia, kada žmogus yra pavargęs, ir laiko savo pareiga jam padėti. Kai grįžtu namo pavargusi, katė užlipa ant kelių, murkia – po penkių minučių vėl tampu nauju žmogumi“, – pasakoja tris kates laikanti moteris.

Vienišų žmonių guodėja

Kas dažniau laiko kates? Ar tiesa, kad silpnosios lyties atstovės labiau mėgsta šį savarankišką ir kartais aikštingą padarą? „Sunku pasakyti, kas labiau mėgsta kates. Tarptautinėse felinologų organizacijose yra labai daug vyrų“, – skuba atsakyti pašnekovė. Ji paneigia gandus, esą kates laikančios moterys yra vienišos ir labai emancipuotos. „Tikrai negalėčiau teigti, kad katę laikanti moteris liks senmergė, – šypsosi Jurgita. – Katė tikrai nepakenks jūsų šeimyninei laimei, sakyčiau, tik padidins.“

Ji priduria: „Psichologai pataria vienišiems žmonėms įsigyti gyvūną – nesvarbu, kačiuką ar šuniuką. Vienišumas slegia, o gyvūnu reikia rūpintis, taigi jautiesi ne vienas“.

Pasak J. Gustaitienės, katė gali padėti auklėti vaikus ir netgi pamokyti, kaip tai daryti. Be to, katė niekada neužgaus ir nenuskriaus jūsų vaiko. „Ji supranta, kad mažo žmogučio skriausti nevalia. Kiek vaikas bežaistų su kate ar tampytų ją už uodegos – gyvūnėlis bus atlaidus. Ir greičiau jis nuo vaiko pabėgs, nei jam įdrėks“, – tvirtina pašnekovė.

Jurgita tvirtina, kad katės nepelnytai kaltinamos ir dėl alerginių susirgimų.

Kačių charakteris

Kačių charakteris priklauso nuo veislės. Pasak pašnekovės, Rytų veislių katės labai anksti bręsta, jos yra energingos, judrios. „Pavyzdžiui, Siamo katę galima net dresuoti, ji pati moka duris atsidaryti, iš čiaupo lakti vandenį. Gudri, nepikta katė. Netgi laukiniai rainiai, kurie atrodo pikti, iš tiesų yra geri, tik šeimininkas blogas“, – šypsosi Jurgita.

Rusų mėlynosios katės irgi yra labai judrios, kantrios, puikiai medžioja. „Jeigu po namus skraidys musė arba išlįs peliukas, rusų mėlynoji tol medžios, kol sugaus. Jos trumpo mėlyno plauko kailiukas blizga tarsi aksomas ir suteikia katytei savitų bruožų. Beje, šios katės akys yra labai gražios žalios spalvos“, – neslėpdama susižavėjimo pasakoja Jurgita.

Persiškos katės – tingios, ramios. „Jei persų veislės katę padėsi ant pagalvės, kitą dieną ten ją ir rasi. Panašiai elgiasi ir egzotų veislės katės. Abisinijos katė – ruda kaip voverė ir labai judri: vienu metu jos pilna visur“ , – lygina įvairių veislių kates felinologė.

Sfinkso veislės katė vienintelė nepalieka nė vieno žmogaus abejingo. Plikas gyvūnėlis vieniems kelia pasibjaurėjimą, kiti dievina jo savitą grožį ir kūno linijas.