Nors internete galima aptikti daugybę nuotraukų ir net vaizdo įrašų apie itin neįprastas paukščių perėjimo vietas, Naujosios Vilnios parke aptikti savadarbiai inkilai tikrai nėra geras sprendimas. Panašu, kad jie pagaminti tiesiog padarius landą senuose kanistruose ar neaiškias medžiagas talpinusiose metalinėse dėžėse.

„Nežinau šių veikėjų kėslų, bet paukščiai kiekvieną pavasarį atsitūpę ant jų garsiai reiškia savo nuomonę. Nemačiau, kad kas nors apsigyventų“, – sakė moteris.

Lietuvos ornitologų draugijos atstovas Gediminas Petkus sako, kad tai, jog žmonės inkilams naudoja įvairius benzino bakus, tepalų tarą, plastikinius butelius nuo aliejaus ar tepalų gali rimtai pakenkti sparnuočiams.

„Paukščiai kartais peri neįtikėtinose vietose. Jau nieko nestebina lizdas pavėsinėje, prie stogelio, ar ant kokios namo sijos perinčios kregždės. Kartais aukščiau kažkur lauke paliktuose batuose gali apsigyventi dūminė raudonuodegė ar baltoji kielė. Jos gali įsikurti ir malkose. Zylės gali perėti net gėlių vazonuose. Tačiau tai nėra saugios vietos, pasitaiko, kad jaunikliai iškrenta iš lizdo ir neišgyvena“, – pasakoja ornitologas.

Anot jo, parke pamatyti inkilai taip pat nėra saugūs sparnuočiams. „Dažnai tokie inkilai neturi tarpelių ar skylučių, pro kur galėtų patekti oras, toks plastikas, skarda gali įkaisti saulėje, o tai yra pavojinga tiek suaugusiems paukščiams, tiek jaunikliams. Be to, jei talpoje buvo laikomi tepalai ir jie nėra tinkamai išvalyti paukščiai gali rimtai nukentėti. Ir pačioje aplinkoje tokie inkilai tikrai nekaip atrodo, teršia bendrą vaizdą“, – sako jis.

Gediminas Petkus

Pašnekovas priduria, kad nors tokie inkilai atrodo tvirti ir ilgaamžiai, šiuo atveju tai nėra ekologiškas ar tvarus sprendimas, kai, pavyzdžiui, inkilai gaminami iš nebenaudojamų daiktų: „Tokias atliekas (tepalų bakus, talpas) reikėtų tinkamai utilizuoti. Nors paukščiams inkilai gaminami iš įvairių medžiagų, pavyzdžiui, medžio, cemento mišinio, jie yra kvėpuojantys, kitokių konstrukcijų, tad yra tinkami jaunikliams auginti.“

Anot jo, prieš kabinant inkilus svarbu įvertinti, kokiems paukščiams jie bus skirti, kokiu atstumu jie turi kabėti, kokie medžiai auga aplink bei daugybę kitų dalykų. Šiuos inkilus jis siūlo nukabinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją