Sužeidė kuosą

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ sausio 1 dieną sulaukė gyventojų vizito. Šie pasakojo radę paukštį, kuris iškrito iš medžio, po juo iššovus fejerverkus. Paukštis buvo sužeistas ir nebegalėjo paskristi.

„Po naujametinių fejerverkų pabėgęs šuo ar išsigandusi katė jau nieko nestebina. Šiemet tenka prisiliesti ir prie nukentėjusių paukščių. Žmonės atvežė kuosą. Netoli medžio buvo šaudomi fejerverkai ir netrukus ant žemės pliumptelėjo paukštis, kuris bandė kilti, bet nesėkmingai. Nevaldė sparno ir kraujavo. Šiandien paukštis perduotas mums. Išnarintas ir sužalotas sparnas, kažin, ar paukštis jau pakils į padangę“, – savo feisbuko paskyroje rašė gyvūnų gerovės tarnyba.

Susisiekus su tarnybos atstove, ji paaiškino, kad kuosai prie pat kūno išnarintas pagrindinis sąnarys, todėl sparnuotis daugiau nebegalės skraidyti. Kuosą radę gyventojai sakė, kad netrukus po to, kai prie medžio iššovė fejerverkai, iš jo paukštis nukrito ant žemės, bandė vėl ir vėl kilti, tačiau jam nepavyko. Šiuo metu kuosai gydomos plėštinės žaizdos.

Su nuo fejerverkų nukentėjusiu gyvūnu „Pifas“ darbuotojai susiduria pirmąsyk. Anksčiau tokių incidentų jiems nepasitaikė. Kuosai bus ieškomi globėjai.

Šiuo metu gyvūnų gerovės tarnyba globoja du gandrus, nendrinę lingę, varną ir kuosą. Vienintelė varna bus paleista į laisvę artimiausiomis dienomis, kiti gyvūnai, deja, jau niekada nebeskraidys. Tarnybos darbuotojai savo patalpose taip pat apgyvendino 4 muskusines antis ir 8 vištas.

Nukenčia žiemoti likę sparnuočiai

Grynas.lt anksčiau yra kalbinęs ornitologą ir „Pažinkime paukščius drauge“ edukatorių Gediminą Petkų, kuris sakė, kad medžiuose esantys paukščiai dažnai pasibaido nuo fejerverkų sprogimo garso ir gali atsitrenkti į stiklinius pastatus.

Jis minėjo, kad ypač pavojinga šaudyti fejerverkus, kai vyksta sparnuočių migracija ir jie laikosi krūmuose bei medžiuose, ar veda jauniklius. Nors šiuo metu migruojantys sparnuočiai jau paliko Lietuvą, o jauniklius ves tik pavasarį, medžiuose nakvoja Lietuvoje nuolat gyvenantys varniniai paukščiai.

Daugiau apie fejerverkų poveikį aplinkai galite paskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)