GRYNAS.lt jau rašė, kad kelios šiltos dienos paskatino pirmuosius žiedus praskleisti snieguoles, taip pat pagelsti lazdynų žirginėlius, kurie praneša apie bundančią gamtą.

Skaitytoja Eglė iš Prienų rajono siunčia linkėjimus ir žadinamos žibutės nuotrauką. Joje matyti, kad pirmosios žibutės savo žiedus praskleis jau visai netrukus.

Žibutės

Dar praeitą savaitę botanikai GRYNAS.lt sakė, kad praėjęs saulėtas savaitgalis turėtų pradėti žadinti gamtą. Iš tiesų, GRYNAS.lt skaitytojai šeštadienį netruko pasidalyti pirmųjų žiedų nuotraukomis. Dzūkijos nacionalinio parko Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Mindaugas Lapelė patvirtina: snieguolės iš tiesų jau gali džiuginti kai kurių regionų gyventojus. Anot jo, šiemet žemė praktiškai nebuvo įšalusi, todėl palepinus šilumai ir saulei, pirmieji pavasariniai augalai nedelsia skelbti artėjančio pavasario.

Kalbėdamas apie pirmuosius pavasarinius žiedus, M. Lapelė pasakoja, kad dažnai žmonės pavasarinius augalus painioja su tais, kurie nebaigia žydėti ištisus metus.

„Pavyzdžiui, našlaitės, darže – trikertės žvaginės. Jos tiesiog žydi iki šalnų, paskui sustoja ir tada vėl pradeda. Yra augalų, kurie niekada nebaigia žydėti. Žmonės kartais randa žiedų tik nutirpus sniegui ir mano, kad jie neseniai išaugo, o iš tiesų pradėjo žydėti dar prieš sniegui iškrentant“, – aiškina gamtininkas.

Pirmieji tikri pavasariniai augalai, anot M. Lapelės, yra lazdynai ir alksniai. Tiesa, Vakarų Europoje lazdynai sužaliuoja šiek tiek anksčiau nei Lietuvoje. Tačiau Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Gamtos skyriaus vedėjas pasakoja, kad ir mūsų šalyje lazdynai gali sužaliuoti net ir vasario mėnesį, jei juos labiau palepina saulė.

„Kartais vasarį, kai tik saulė pašviečia, lazdynų žirginiukai ištįsta, pageltonuoja ir jau nublunka. Po lazdynų – alksniai. Šiaurės Lietuvoje – baltalksniai, Pietų Lietuvoje – juodalksniai. Ir šalpusniai – tokie klasikiniai trys pirmieji augalai. Paprastai pasirodo kovo pabaigoje–balandžio pradžioje, nelygu, kokios oro sąlygos, pavyzdžiui, kur nors saulė labiau šviečia ir lazdynas jau gali anksčiau pasirodyti“, – tvirtina M. Lapelė.

Galerijoje - žibučių nuotraukos, darytos praeitų metų kovą.