Seniai žinoma, kad šimpanzės yra vieni protingiausių primatų – jos geba atlikti įvairias užduotis ir surasti jų logines sekas, išmoksta gestų kalbos, o jų grupes vienija sudėtingi hierarchiniai ryšiai, tačiau iki šiol buvo manoma, kad ryškiaus socialinio intelekto bei asmenybės primatai neturi. Panašu, kad šimpanzė Natasha šią nuomonę sugebės paneigti.

Šiandien minėtoji šimpanzė vadinama savo rūšies genijumi – ji pati išmoko manipuliuoti situacijomis taip, kaip nė vienas iš jos anksčiau tirtų giminaičių nesugebėjo. Atėjus maitinimo metui 22 – ejų metų Natasha pradėdavo garsiai ploti delnais, kadangi pastebėjo, jog tai žavi prižiūrėtojus ir jie šimpanzei atseikėja didesnę davinio dalį arba palepina skanėstais. Gyvendama Ugandos Laukinės gamtos rezervate Natasha buvo išmokusi mojuojant prisikviesti turistus, o jiems priartėjus šimpanzė žmones apipildavo vandeniu, pastarųjų reakcija gyvūną akivaizdžiai džiugindavo.

Iš pažiūros toks elgesys eiliniam stebėtojui gal ir neatrodo įspūdingas, tačiau suvokimas, kad šimpanzės sugeba įsijausti į situaciją, įvertinti žmonių būsimą reakciją ir savo elgesiu siekti asmeninės naudos tikrai stebina. Mokslininkai iš Makso Planck`o Instituto Vokietijoje tiria tokį elgesį ir pamažu surenka vis daugiau įrodymų, kad primatai ne tik turi ryškų socialinį intelektą, kuriuo naudojasi bendraujant su gentainiais ar kitų rūšių (visų pirma, žmonių) atstovais, bet ir yra asmenybės. Natasha siekdama apipilti žmones vandeniu parodo savo asmeninį charakterį, kuris nebūdingas jos ramiam gentainiui Ayumu, gyvenančiam Kiote, Japonijoje. Šis šimpanzių patinėlis neįtikimai puikiai sprendžia atiminties lavinimo ir skaičiavimo užduotis, kurias daugumai žmonių atlikti gali būti sudėtinga.

Papildomai ištyrus Natashos elgesį ir rezultatus įvertinus specialiomis formulėmis mokslininkai suprato, kad ji savo intelektualiniais gabumais viršijo seniau sudarytą skalę, tad ją pelnytai galima vadinti protingiausia šimpanze pasaulyje. Antropologė Jill Pruetz džiaugiasi vykdomais tyrimais ir būsimąja mokslinio darbo publikacija: „Žmonės, kurie dirba su primatais, puikiai žino, kad individualių asmenybės skirtumų esama, tačiau joks išsamus ir sistemingas vertinimas dar nebuvo atliktas.“