Banginio skrandyje buvo daugiau nei 100 plastikinių puodelių, keturi plastikiniai buteliai, 25 plastikiniai maišeliai, du dangčiai ir šimtai kitų plastiko gabalų, rašoma „WWF-Indonesia“ „Facebook“ pranešime.

Nugaišusio banginio pilve rasta neįtikėtinas kiekis plastiko

31 pėdos ilgio (9,5 metro) banginio kūnas buvo jau irimo stadijos, kai vandenyno bangų jis buvo išplautas į krantą, todėl tyrėjams buvo neįmanoma nustatyti, ar gyvūną galutinai nužudė milžiniškas plastiko kiekis.

„Nors mes nesugebėjome išsiaiškinti mirties priežasties, faktai, kuriuos matome, yra išties baisūs“, - „Associated Press“ pasakojo Dwi Suprati, Indonezijos WWF jūrų rūšių apsaugos koordinatorius.

Šie banginiai, dar vadinami kašalotais (Physeter microcephalus) yra vienintelės gyvos jų genties rūšys ir didžiausios gyvos dantytų banginių rūšys. Suaugusios patelės siekia iki 36 pėdų (11 m) ilgio ir sveria nuo 13 iki 14 tonų (11,7–12,7 metrinės tonos), o suaugę patinai yra daug didesni, užauga iki 59 pėdų (18 m) ir sveria nuo 35 iki 45 tonų. (Nuo 31,7 iki 40,8 metrinių tonų), teigia Amerikos banginių šeimos organizacija (ACS).

Šie jūrų gigantai pirmiausia maitinasi giliavandeniais kalmarais, žuvimis, spinduliais ir aštuonkojais ir suvartoja apie 2000 svarų (907 kg) maisto kiekvieną dieną, remiantis ACS. Ir atrodo, kad plastikas tampa įprasta jų raciono dalimi.

Šių metų pradžioje Ispanijos pakrantėje buvo nuplautas dar vienas negyvas banginis, kurį greičiausiai užmušė 65 svarai (29 kg) plastiko šiukšlių, aptiktų jo žarnyne.

Šie banginiai randami visuose pasaulio vandenynuose, ir nenuostabu, kad jie klajojo po Indoneziją. Šalyje jaučiamas vadinamojo koralų trikampio vidurys – jūrų įvairovės taškas ir teritorija, kurioje jūrų aplinkoje yra didžiausia plastinės taršos rizika, teigiama 2017 m. tyrime, paskelbtame Tarptautinės mikroplastiko konferencijos leidinyje „Tarša Viduržemio jūroje“.

Nugaišusio banginio pilve rasta neįtikėtinas kiekis plastiko

Nuo 2010 m. Indonezija yra antra pagal dydį plastiką teršianti šalis pasaulyje po Kinijos; per metus pagaminama daugiau kaip 3 milijonai tonų plastiko atliekų, teigiama žurnale „Science“ paskelbtame 2015 m. tyrime.

Indonezijos jūrų reikalus koordinuojantis ministras Luhutas Binsar Pandjaitan sakė, kad šis rastas negyvas banginis turėtų įkvėpti šalies vyriausybę ir jos piliečius smarkiai sumažinti plastiko naudojimą.

Jis sakė, kad vyriausybė stengiasi paraginti parduotuves nutraukti plastikinių maišelių naudojimą, o bendruomenes – šviesti studentus apie šią problemą visoje šalyje. Indonezijos vyriausybė siekia iki 2025 m. sumažinti plastiko naudojimą 70 procentų, pranešė AP.

„Šis didelis užmojis gali būti pasiektas, jei žmonės išmoks suprasti, kad plastiko atliekos yra priešas“, - teigė Pandjaitan.

Originalų tekstą skaitykite ČIA.