Tikrino ir miške, ir ant kelio

Šis reidas surengtas vykdant akciją „Miškas 2015“, kurios tikslas apsaugoti miškus nuo neteisėtų kirtimų. Ketvirtadienį vykusioje akcijoje taip pat dalyvavo aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas ir generalinis miškų urėdas Rimantas Prūsaitis.

Iš Generalinės miškų urėdijos ir Valstybinės miškų tarnybos specialistų buvo suformuoti keturi ekipažai, kurie pasklido po visą Ukmergės miškų urėdijos teritoriją. Pareigūnai tikrino tiek valstybiniuose, tiek ir privačiuose miškuose vykdytus miško kirtimus.

Reido metu apsilankyta visose miško kirtavietėse. Vienur specialia technika buvo vykdomi plynieji kirtimai, kitur buvo kertami menkaverčiai krūmai ir medžiai, nustelbiantys vertingąjį medyną. Nesvarbu, koks miško kirtimas organizuojamas, bet kokiu atveju reikia turėti dokumentus ir laikytis nustatytos tvarkos.

Visgi visi patikrinti miško kirtimo darbai vyko teisėtai. Medžius kirtę vyrai turėjo reikiamus dokumentus ir miškininkų apsilankymas jiems šoko nesukėlė.

Galiausiai pareigūnai, sustoję pakelėse, ėmė stabdyti rąstus ir malkas gabenantį transportą. Iš viso buvo patikrintos septynios transporto priemonės. Vairuotojai, pateikę miškininkų prašomus dokumentus, galėjo važiuoti toliau.

Visgi visi vairuotojai laikėsi nustatytos tvarkos – pažeidimų nebuvo nustatyta. Miškininkus maloniai nustebti privertė vienas vairuotojas, kuris visai netoli namų vežęs malkas, turėjo leidimus. Pareigūnai sakė, kad dažniausiai, jei malkos vežamos trumpą atstumą, jų savininkai leidimais nepasirūpina. Ir tokiais atvejais juos tenka bausti.

Miškininkai primena, kad gabenimo lapo reikia vežant bent vieną kubinį metrą medienos. Jei jo neturima, gresia bauda.

Bauda gali siekti 17 tūkst. eurų

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus vedėjas Artūras Balčius teigė, kad akcija, vykstanti jau ne pirmus metus, padeda pričiupti daugiau miško vagių. „Akcija reikalinga, kad būtų užkardomi visi pažeidimai. Ši akcija vyksta nuo 2002 metų. Svarbiausia sučiupti vogtą medieną gabenančius žmones. Visi turi turėti dokumentus. Taip pat tikrinamos kirtavietės, kad nebūtų neteisėtai kertamas miškas. Nuo pirmadienio akcija vyksta. Jau nustatėme Varėnos ir Utenos rajonuose vykdytus neteisėtus kirtimus. Tokie atvejai dažniausiai pastebi privačiuose miškuose. Pernai neteisėtai privačiuose miškuose iškirsta virš 7000, valstybiniuose – virš 2000 kubinių metrų medienos“, - aiškino pareigūnas.

Anot jo, baudos labai didelės. Jos priklauso nuo iškirsto medienos tūrio. Jei iškertama iki 10 kubinių metrų medienos, bauda 56 eurai. „O jei piktybiniai atvejai, bauda gali siekti ir 17 tūkst. eurų. Taip pat skaičiuojama žala aplinkai. Skaičiai yra įspūdingi. Todėl tikrai nerekomenduoju nelegaliai kirsti miško“, - aiškino A. Balčius.

Aplinkos ministras K. Trečiokas taip pat laikėsi pozicijos, kad dabar, kai gali būti skiriamos tokios didelės baudos, mišką vogti ryžtasi tik užkietėję vagys. Anot jo, vien žinojimas apie baudas nuo neteisėtų kirtimų neapsaugo – reikalinga nuolatinė kontrolė.

„Kontrolė būtina. Čia lygiai tas pats kaip ir su brakonieriais. Egzistuoja didžiulės baudos, bet vis tiek atsiranda tiek nelegaliai kertančių miškus, tiek ir brakonieriaujančių. Todėl reikalinga nuolatinė kontrolė, kurią užtikrina pareigūnai. Apskritai žvelgiant į tendencijas, galima teigti, kad situacija nėra bloga“, - GRYNAS.lt sakė aplinkos ministras.