Vos prieš keletą dienų, gegužės 7 dieną, Krekenavos regioninis parkas savo feisbuko paskyroje pasidalijo Krekenavos apylinkėse užfiksuotais meškos pėdsakais. Anot parko direkcijos darbuotojų, apie pėdsakus jiems pranešė vietos gyventojai, įtarę, kad jų kaimynystėje galimai sukiojasi netikėtas svečias. Kaip vietinei žiniasklaidai tvirtino pėdsakus pastebėjęs vyras, šio plėšrūno vizitas į Panevėžio rajoną - unikalus atvejis. Anot pašnekovo, jo tėvas per 40 metų medžiotojo praktikos meškos pėdsakus matė pirmą kartą.

Tačiau, panašu, kad Krekenavos apylinkėse meška ilgai neužtruko. Jau po kelių dienų rudojo lokio pėdsakai pastebėti už maždaug 37 km, Radviliškio rajone, netoli Pašušvio gyvenvietės. Krekenavos regioninio parko darbuotojai mano, kad tai - ta pati meška, kuri svečiavosi Panevėžio rajone.

GRYNAS.lt jau rašė, kad šiemet tai jau nebe pirmieji rudojo lokio fiksavimo Lietuvoje atvejai. Meškos pėdsakai jau buvo užfiksuoti Dzūkijoje, Veisiejų regioniniame parke. Po kelių dienų rudąjį lokį Dzūkijos miškuose nufilmavo medžiotojas, o, praėjus dar kelioms dienoms, vaizdo medžaga, kurioje nufilmuotas rudasis lokys, pasidalijo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai. Manoma, Kad Dzūkijos apylinkėse fiksuota ta pati viena meška.

Gegužės 7 dieną Krekenavos regioninis parkas pranešė, kad ir šio miestelio apylinkėse blaškosi rudasis lokys. Parko darbuotojai nebuvo linkę manyti, kad šie rasti švieži pėdsakai yra to paties Dzūkijos miškuose klaidžiojančio lokio. Tikėtina, kad Aukštaitiją aplankė svečias iš Baltarusijos ar Latvijos.

„Kadangi esame Vidurio Lietuvoje, tai meška galėjo atklysti ir iš Latvijos, ir iš Baltarusijos. Gali būti ir rudoji iš Dzūkijos, tačiau jai būtų reikėję įveikti Nemuną. Bet kuriuo atveju meška Lietuvos miškais ir laukais nužygiavo nemenką atstumą. Pėdsakai labai gerai atsikspaudę į drėgna purvą. Tikėtina, kad palikti šeštadienio naktį, nes tada paskutinį kartą apylinkėse lijo", - pasakoja regioninio parko darbuotojai.

Nors lokiai ir vengia žmonių, Aplinkos ministerijos atstovas Selemonas Paltanavičius yra sakęs, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turėtų sekti informaciją apie šių plėšrūnų migraciją. Gamtininkas turi ir keletą patarimų, ką daryti, jei žmogus susitiko su meška.

„Tokie susitikimai būna netikėti ir nelaukti, tačiau visais atvejais reikia nekelti panikos, nebėgti – meška yra laukinis gyvūnas, ji tikrai nesiekia pažinčių su žmonėmis, tad pajutusi pavojų pati pasišalins. Meškai apsispręsti bus lengviau, jei garsiai kalbėsime ir leisime suprasti, kad kažkur netoliese yra žmonės“, – rekomendavo S. Paltanavičius.

Daugiau patarimų, ką daryti, sutikus lokį, rasite ČIA.