„Prieš metus pasisodinau alyvmedį ir lauramedį, o dabar išvydau štai tokį vaizdą. Ką daryti su augalais? Išrauti, išmesti ar sudeginti? Ar dar įmanoma išgelbėti šiuos augalus“? - klausė skaitytojas.

Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė GRYNAS.lt teigė, kad augalus užpuolė labai pavojingi kenkėjai.

„Alyvmedį ir lauramedį užpuolė parazitai - skydamariai. Tai tikrai agresyvūs kenkėjai ir jeigu žmogus nieko nedarys, augalai gali žūti. Iš nuotraukos matau, kad jie stovi lauke, todėl sąlygos geresnės, negu kambaryje. Bet buvo karštos, sausos dienos, labai palankios šių parazitų plitimui“, - aiškino T. Jokšienė.

Anot mokslininkės, skydamaris slepiasi po kietu skydeliu. Čia patelė deda 2000 – 3000 kiaušinėlių. Išlindusios jaunos lėliukės prisitvirtina ant augalo stiebų bei lapų, tampa sėslios. Botanikė davė kelis patarimus, kaip kovoti su šiais kenkėjais.

„Medeliai matau yra nedideli, tai amarus galima tiesiog sutraiškyti nagu. Tai darykime kelis kartus, nes jeigu liks nors vienas, tai vėl prisidaugins. Dar galima skydelius užtepti aliejumi, nupurkšti plaukų laku - taip sutrukdyti vabzdžiams kvėpuoti. Bet po 3 – 4 dienų nuvalyti, kad nežūtų ir augalas. Jie ypač puola pertręštus azotinėmis trąšomis augalus. Profilaktiškai reikėtų augalus purkšti vandeniu, drėgnoje aplinkoje dauginasi lėčiau. Ant lapų esančias juodas dėmes nuplaukite su drėgna šluoste. Tai taip pat rezultatas šių amarų - ant saldžių išskyrų ima daugintis juodligės grybas“, - pasakojo T. Jokšienė.