Iš skaitytojų atsiųstų duomenų GRYNAS.lt sudarė Lietuvos grybų žemėlapį. Daug grybų skaitytojai rado: Vilniais rajone, Jonavos rajone, Kauno rajone, Panevėžyje, Radviliškyje, Varėnos rajone, Jonavos rajone, Raseinių rajone, Skuodo rajone, Zarasų rajone, Kazlų rūdoje, Rokiškio rajone, Neringoje.

Grybų žemėlapis

Vilniaus universiteto Botanikos ir genetikos katedros profesorius Ernestas Kutorga teigė, kad šiais metais daugiausiai grybų galima rasti Žemaitijoje.

„Didelių pakenkimų dėl vasarą buvusios sausros nesimato, nes ir medienos, ir mikoriziniai, ir parazitiniai grybai dabar pradėjo derėti ir žmonės valgomųjų grybų randa vis daugiau ir daugiau. Sausra galbūt kažkiek sustabdė vystymąsi, bet didelės žalos grybienai nepadarė“, - sakė E. Kutorga.

Anot mokslininko, šiuo metu miškuose auga labai įvairių grybų: „Grybautojus labiausiai domina valgomieji grybai, dabar yra randami lepšiai, raudonviršiai, kažkiek baravykų, vietomis, kur yra pušynai, pušynų jaunuolynai – nemažai kazlėkų. Taip pat dar auga meškučiai, bet ne visi juos renka. Kad masiškai augtų grybai, taip nėra, bet kas žino drėgnesnių vietų, ten grybai auga geriau.“

Pašnekovas atskleidė, kuriuose Lietuvos regionuose grybų yra daugiausiai.

„Tai yra labai susiję su krituliais, nes jų buvo daugiau vakarų ir šiaurės Lietuvoje. Tarkime Neringoje visai neblogai auga grybai, taip pat Žemaitijoje, nes ten iškrito daugiau kritulių. O pietryčių Lietuvoje, pavyzdžiui, Varėnos rajone, grybus labai paveikė sausra, grybų pakankamai dar nesimato ir voveraičių ar baravykų yra gana mažai. Todėl skirtumai Lietuvos teritorijoje yra. Tačiau truputį atgyja situacija ir Dzūkijoje, aplink Valkininkus atsiranda nemažai prekeivių, o ką jie pardavinėja? Ką randa miške“, - kalbėjo E. Kutorga.

Anot mokslininko, rudens oro sąlygos grybams taip pat yra svarbios: „Svarbu, kad nebūtų naktinių šalnų, kad dienos būtų vidutiniškai šiltos. Kai naktį orai atvėsta šiek tiek aukščiau negu nulis laipsnių, tai stabdo grybienos vystymąsi ir vaisiakūnių augimą. Būtų gerai, kad būtų darganoto, apsiniaukusio oro, tuomet ir naktys nešaltos, ir laikas nuo laiko palija. Toks oras yra tinkamiausias grybams.“