Nors spalis ritasi į pabaigą, oras ir naktį fiksuoti žaibai kiek primena pavasario dienas.

„Žemėlapyje – žaibų išlydžiai užfiksuoti šiąnakt ir ryte iki 9 val. LHMT turima žaibų aptikimo sistema Lietuvos teritorijoje užfiksavo net 203 išlydžius. Dauguma žaibų išlydžių registruoti Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos savivaldybėse. Toks skaičius spalio pabaigoje laikytinas ganėtinai dideliu, nes paprastai šaltuoju metų laiku pasitaiko tik pavienės perkūnijos ir dažniausiai jos būna Vakarų Lietuvoje“, – antradienį rašė „Meteo.lt“.

Įraše teigiama, kad perkūnija gali pasigirsti ir šiandien.

„Pirmadienis buvo debesuotas. Dieną truputį palijo. Aukščiausia oro temperatūra buvo 10–13 laipsnių. Naktį daug kur palijo, stipriau ten kur fiksuota perkūnija. Žemiausia temperatūra naktį buvo panaši kaip dieną, 8–12 laipsnių.

Šiandien daugelyje rajonų praslinks trumpi lietūs, vietomis galima perkūnija. Vėjas pietų, pietvakarių, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos“, – teigiama „Meteo.lt“ įraše.

Asociatyvi nuotr.

Grynas.lt anksčiau rašė, kad perkūnija susidaro esant labai dideliam atmosferos nepastovumui, kai oro temperatūra, kylant aukštyn, labai staigiai krinta – maždaug po 10°C kiekvienam aukščio kilometrui. Žinoma atvejų, kai žaibas trenkė į medžius, namus, žmones ir gyvūnus, todėl griaudžiant ir žaibuojant reikėtų imtis tam tikrų saugumo priemonių.

Jei esi lauke:

  • jei esi atviroje vietoje, atsitūpk (geriau dauboje), suglausk kojas ir nusiimk nuo savęs metalinius daiktus. Ant žemės negulk;
  • ieškok priedangos tvirtą stogą turinčiose transporto priemonėse arba pastatuose; nelaikyk rankoje ilgų ar metalinių daiktų, tokių kaip lazda, skėtis, meškerė ir t.t.;
  • nestovėk arti metalinių konstrukcijų, elektros stulpų, vielinių tvorų ir t.t.;
  • nejok ant arklio, nevažiuok dviračiu arba atvira transporto priemone; jei važiuoji mašina, sulėtink greitį ar sustok kuo toliau nuo aukštų medžių ir elektros linijų, neliesk metalinių mašinos dalių;
  • jeigu maudaisi, nedelsdamas lipk iš vandens ir ieškok pastogės. Būtina pasitraukti nuo vandens šaltinio;
  • jeigu esi valtyje ir nėra galimybės išlipti, slėpkis po tiltu, aukštu statiniu. Būtina išmesti inkarą; nestovėk prie ąžuolo, tuopos, guobos, eglės, nes į juos trenkia dažniausiai. Europoje retai trenkia į klevus, beržus, akacijas. Jei esi patalpoje: stovėk kuo toliau nuo langų, elektros prietaisų, vamzdžių ir kitų metalinių daiktų; nekalbėk telefonu;
  • atjunk lauko anteną ir radijo bei televizoriaus elektros laidus. Išjunk kompiuterio modemus ir maitinimo šaltinius; pasitrauk nuo elektros prietaisų; nesišukuok plaukų; neglostyk kačių, šunų ir t. t.; kaime nereikia būti arti krosnių, dūmtraukių (būtina uždaryti sklendes).
Asociatyvi nuotr. Vidmantės Vitkauskaitės nuotr.

Jei esi patalpoje:

  • stovėk kuo toliau nuo langų, elektros prietaisų, vamzdžių ir kitų metalinių daiktų;
  • nekalbėk telefonu;
  • atjunk lauko anteną ir radijo bei televizoriaus elektros laidus. Išjunk kompiuterio modemus ir maitinimo šaltinius;
  • pasitrauk nuo elektros prietaisų; nesišukuok plaukų; neglostyk kačių, šunų ir t. t.;
  • kaime nereikia būti arti krosnių, dūmtraukių (būtina uždaryti sklendes).

Patarimai parengti pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją