Šiandien „Misija Sibiras“ ekspedicijų dalyviai dvyliktus metus vykstančios akcijos „Darom“ metu tvarkė vienintelių Vilniuje esančių Liepkalnio karaimų ir totorių kapinių aplinką. Nors kapinės įtrauktos į garsiausių Europos kapinių sąrašą ir tebėra veikiančios, šalia jų esantys krūmynai po truputį virsta sąvartynu.

Projektas „Misija Sibiras“ jau keturioliktus metus organizuoja ekspedicijas į lietuvių tremties ir kalinimų vietas tam, kad lietuvių atminimas būtų išsaugotas Sibire ir kitose vietose. Visgi šįkart aplinkos tvarkymo akcijos metu dalyviai darbavosi Lietuvoje: rinko šiukšles, valė šalia kapinių esančią teritoriją. Taip projekto bendruomenė skatino nepamiršti ir Lietuvoje esančių lietuvių ir tautinių mažumų kapų, jų neapleisti bei skirti dėmesio ne vien pačioms kapinėms, bet ir aplinkinėms teritorijoms.

„Akcija „Darom” gali tapti ne vien būdu sutvarkyti Lietuvos ir viso pasaulio gamtą, bet ir nuveikti kur kas daugiau. Tai gali tapti būdu susipažinti ir išsaugoti mūsų šalies istoriją, ką kasdien darome projekte „Misija Sibiras“. Karaimų ir totorių bendruomenė yra Lietuvos istorijos dalis, kurią privalome išlaikyti. Tvarkome apleistus istorinius objektus ir bandomųjų žygių metu, kviečiame prie atskirų tvarkymų prisidėti visus norinčius, todėl šiandienos darbas tik įrodo dar kartą, jog svarbiausia projekto misija vyksta čia, Lietuvoje, o ne vien ekspedicijose lietuvių tremties ir kalinimo vietose”, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Šeštadienį akcija „Darom“ vyksta visoje Lietuvoje. Akcijos metu savanoriškai renkamos šiukšlės ir tvarkoma aplinka. Iniciatyvos dalyviai kviečiami dalintis savo darbu ir socialiniuose tinkluose. Taip pat raginama nepamirši pažymėti jau ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje išpopuliarėjusios grotažymės #trashtag. Tai tapo savotišku iššūkiu, vadinamu #Trashtag Challange, kurio metu dalijamasi nuotraukomis, kuriose parodomas kontrastas tarp šiukšlėmis nusėtų ir jau sutvarkytų teritorijų.

Visi norintys prisijungti prie „Misija Sibiras‘19” ekspedicijos, šiuo metu yra kviečiami pildyti atrankos anketas adresu www.misijasibiras.lt iki gegužės 5 d. Organizatoriai teigia, jog planuojant ekspediciją labai daug įtakos tam turi visuomenės palaikymas, todėl kiekvienas, kuriam rūpi istorija, savo indėliu prie projekto prisidėti gali skirdamas savo 2 proc. GPM paramą arba aukojimo portale aukok.lt.