Lietuvos specialistams iki šiol nepavyksta išsiaiškinti, nuo ko gaišta žuvys.

Kaip pranešė LETA, Maisto ir veterinarijos tarnybos Bauskės skyriaus viršininkas Janis Bitė įspėjo žmones negyvų žuvų nerinkti, nevalgyti arba jomis nemaitinti gyvūnų kol nebus tiksliai nustatytos užteršimo priežastys.

Latvijos inspektoriai apskaičiavo, kad bendras negyvos žuvies kiekis sudaro 500-800 kg. Kaip skelbia Latvijos žiniasklaida, žuvų maras Lėvenyje, įtekančiame į Mūšą 15 km nuo Latvijos sienos, buvo stebimas jau mėnesį, tačiau Lietuvoje kol kas nebuvo nustatytos jo priežastys.

Pasak J. Bitės, žuvų mirties priežastis – stipri cheminė medžiaga. Latvijos Aplinkos apsaugos ministerija nusiuntė atitinkamai Lietuvos įstaigai užklausą dėl žuvų mirties priežasties. Pagal preliminarius tyrimus, Mūšoje užterštumas chemikalais nėra didelis, todėl upės vanduo negalėjo sukelti žuvų maro.

Išsamūs vandens tyrimai bus atlikti kitą savaitę, dalis jų bus pateikti jau ketvirtadienį.

Dėl ko gaišta, gali ir neišsiaiškinti

„Bandome aiškintis, kas tai yra. Šiandien pasakyti, kodėl žuvys krinta, kol kas negalime. Dabar jau dirba dviejų šalių pareigūnai - bendradarbiausime su latviais“, - DELFI sakė Lietuvos valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas.

Pasak G. Markausko, specialistų atlikti vandens tyrimai taršos neparodė, o veterinarai, atlikę negyvų žuvų tyrimus, parazitinių ligų kol kas nenustatė. Neužfiksuotas ir momentinis taršos išmetimas į vandenį.

Ketvirtadienį atliekami papildomi tyrimai - prie Mūšos upės atvyksta veterinarijos specialistai iš Klaipėdos, čia siunčiami specialistai iš Vilniaus žuvivaisos centro.

Kada bus išsiaiškinta ešerių gaišimo priežastis, pareigūnas nežino. „Gal jų ir visai nebus, gal mes nieko nesurasime. Didžiausia tikimybė, kad tai yra kažkokia liga, nes krinta tik ešeriai, visos kitos žuvys gražiausiai plaukioja. Ar nėra kažkokios ligos, turėtų atsakyti žuvivaisos specialistai ir veterinarijos tarnyba“, - sakė G. Markauskas.

Pasak jo, latviai apie gaištančias žuvis informuoti jau tada, kai žuvys pastebėtos prie Latvijos sienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją