Norėjo pademonstruoti, kuo didžiuojasi Lietuva

Lietuviai vis daugiau domisi gamta ir įvairaus pobūdžio laisvalaikiu joje. Į mūsų šalį po truputį žengia ir užsienyje jau senokai populiari veikla – paukščių stebėjimas. Tokią pramogą, pavadinimu „Ornitostogos“, siūlo grupė Lietuvos mokslininkų, geriausiai pažįstančių paukščius – ornitologai.

Viena iš Ornitostogų projekto dalyvių, ekologė ir paukščių stebėtoja, tyrėja Rugilė Draugelytė pasakoja, kad projekto idėja kilo matant kitų šalių gamtininkų pastangas populiarinti ornitologinį turizmą. Pirmiausia, pasak pašnekovės, su Lietuvos gamta buvo supažindinti užsienio mokslininkai.

„Kiekvienais metais priimame svečius iš viso pasaulio pradedant europiečiais – vokiečiais, belgais, šveicarais, olandais, britais ir t.t., baigiant amerikiečiais ar kinais. Visada labai džiaugiamės, kai mūsų svečiai atranda Lietuvą, jos gamtą, lygina su šalimis, iš kurių atvyko, ir čia randa daugiau laukinių gamtos plotų, mums vis dar įprastų paukščių ar vabzdžių rūšių, pas juos retų ar prie išnykimo ribos. Daugelį metų gražiai bendraujame su buvusiu turizmo departamentu (dabar – „Keliauk Lietuvoje“) kolektyvu, kurie visada prisideda prie mūsų veiklų. Iš jų ir išgirdome poreikį skatinti ne tik atvykstamąjį turizmą, bet nepamiršti ir vietinių“, – pasakoja paukščių stebėtoja.

Taip po truputį, anot pašnekovės, ir gimė projektas „Keisk atostogas į ornitostogas“, kurio pagrindinės veiklos yra supažindinti žmones ne tik su paukščiais, bet ir žvėrimis, visa unikalia Lietuvos gamta.

„Žinoma, keliauti galima ir patiems, bet keliaujant kartu su profesionaliu gamtos žinovu – gidu, galime drąsiai pažadėti, kad tuos kasdien matomus arba nepastebimus dalykus suprasite visiškai iš kitos perspektyvos – per kompleksinę gamtos prizmę“, – tikina R. Draugelytė pridurdama, kad visas pažinimo maršrutas planuojamas taip, kad keliautojas atrastų kuo daugiau gamtos stebuklų.

Siūlo turus įvairiose vietose ir įvairiu laiku

Šalia gamtos pažinimo tikslų, projekto komanda, pasak R. Draugelytės, neša dar vieną misiją: gamtininkai nori prisidėti prie kitų gamtosauginių projektų ir nešti žinią apie buveinių atkūrimo ir geros jų būklės palaikymo svarbą, grėsmes įvairioms rūšims.

„Ir patys norime būti projektų lyderiais ir iniciatoriais, kad žmonės, kurie prisijungs prie mūsų turų, suprastų – tai ką turime šiandien, privalome saugoti ir branginti, nes tai mūsų visų turtas“, – priduria ornitologė.

Pagrindinės projekto veiklos, kurios siūlomos žmonėms yra gamtos stebėjimo turai įvairiose Lietuvos vietose. Dalį turų, pasak R. Draugelytės, suplanavo patys ornitologai pagal tai, kur tą sezoną įdomiausia stebėti paukščius, žvėris ar augalus. Tam parinktos kuo geriausios vietovės, laikai.

Gyventojai, kurie nori prisijungti prie turų, turėtų išsirinkti datą ir vietovę, kurioje norėtų pažinti gamtos procesus. Tačiau, kaip aiškina R. Draugelytė, ornitologai veda ir individualius turus grupėms.

„Džiaugiamės matydami, kad vis daugiau žmonių domisi gamta, stebi paukščius, fotografuoja, mes galime padėti įprastą gimtadienį paversti pažinimo švente ir vietoj paprasto vakarėlio visiems jūsų svečiams pasiūlyti pakeliauti ir atrasti šalia esančią gamtą. Dalis mūsų gaunamų pajamų keliauja gamtos apsaugai, todėl kiekvienais metais sau keliame tikslus, kam galėtume padėti: ateinančiais metais planuojame prisidėti prie Katros botaninio-zoologinio draustinio būklės gerinimo, todėl visada mielai lauksime savanoriškos pagalbos prisidedant ir prie šios mūsų veiklos“, – pažymi pašnekovė.

Migruojantys paukščiai

Gamta – neatostogauja

Dažnas klausimas, kurio sulaukia ornitologai, pasak R. Draugelytės, yra „ar paukščius stebėti galima tik pavasarį ir vasaros pabaigoje?“ Tačiau ekologė pabrėžia, kad gamtoje nėra atostogų režimo.

„Mes savo turus skirstome į keturis metų laikus ir pagal įdomiausias vietas gamtos stebėjimui siūlome skirtingas išvykas: pavasarį kviesime stebėti pavasarinės migracijos, laukus užplūstančių grįžtančių ar pakeliui besiilsinčių, vėliau visuose kampuose pragystančių, porų ieškančių ir vaikus perinčių paukščių“, – sako ornitologė ir pažymi, kad pavasaris – gamtos renesansas.

Vasara gamtoje, anot R. Draugelytės, yra tikras darbymetis: tada žmonės kviečiami susipažinti su vertingiausiomis teritorijomis Lietuvoje, kur gyvena ne kasdieną matomi, bet labai įdomūs paukščiai. Tiesa, tam, kaip teigia pašnekovė, nebūtina keliauti toli, visas gamtos grožis gali telktis visai šalia namų.

„Ruduo, žinoma, pasitinka su išskrendančiais paukščiais ir kanopinių žvėrių ruja. Šie du įspūdingi reginiai ir yra mūsų rudeninių turų pagrindas. O žiemą, kai dažniausiai galvojame, kad gamtoje karaliauja tyla ir mirtis, iš tiesų yra vienas įdomesnių sezonų, kai laukiame svečių iš šiaurės, įdomių užklydėlių ir patys išbandome savo jėgas ne tokioje svetingoje gamtoje. Tiems, kurie retai lankosi gamtoje žiemą, labai rekomenduočiau sau mesti iššūkį ir praleisti bent dieną stebint tai, kas tuo metu vyksta“, – pataria gamtininkė.

Migruojantys paukščiai

Tiesa, apie projekto sėkmę pašnekovė kalba nedrąsiai, nes pirmieji gyventojams organizuoti turai prasidėjo dar visai neseniai. Kita vertus, anot R. Draugelytės, iš jau dalyvavusių žmonių organizatoriai sulaukia ir pagyrų, ir pastabų, ką būtų galima dar tobulinti.

„Tikimės, kad ir Lietuvoje ornitologinis turizmas ras savo vietą ir galėsime būti tais, kurie parodo, kokią nepaprastą ir įdomią gamtą turime. Ir labai reikia pakalbėti dar apie vieną niuansą: pasaulis kaip niekada garsiai kalba apie klimato atšilimą ir jį skatinančias mūsų keliones lėktuvais, todėl tikrai džiugu, kad vis daugiau žmonių supranta, kad nebūtina skristi į kitą pasaulio galą, kad pamatytum kažką naujo, dažnam užtektų tiesiog nuvažiuoti į artimiausią mišką ar šiek tiek vertingesnę pievą su gamtos specialistu ir garantuoju, kad ten galima rasti ne mažiau nepažintų dalykų nei Balyje ar Tailande“, – tikina gamtininkė.