Nuo vandens telkinių nutirpus ledui prasidės didysis mėgėjiškos žūklės sezonas, rašo „Lietuvos rytas“.

„Prieš porą mėnesių pirkau leidimą žvejoti metams. Šiemet už jį sumokėjau šiek tiek daugiau negu pernai: su valstybės rinkliava – 17 litų. Yra keletas žūklės reikmenų parduotuvių, kuriose leidimus galima įsigyti iš karto. Tačiau daugelis jų tuos popierius išrašo tiktai tuomet, kai pateikiamas banko kvitas”, – sakė vos ne kiekvieną savaitgalį žvejoti traukiantis Steponas.

Banko kvitas parduotuvėms – tai įrodymas, kad už leidimą tikrai sumokėta. Jos nepriima spausdintų pažymų, liudijančių apie internetu atliktą pavedimą.

Leidimus žvejoti platina ir valstybės institucijos, pavyzdžiui, regioniniai aplinkos apsaugos departamentai ir jų padaliniai.

Bet nukakti į juos žvejams – per didelė gaišatis. Juolab kad juose leidimą galima įsigyti tik darbo dienomis.

„Beveik pusė žvejų mėgėjų žvejoja be leidimų, – neslapukauja Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas. – Viena pagrindinių priežasčių – labai nepatogi žvejybos leidimų įsigijimo tvarka.”

Viskas būtų daug paprasčiau, jei pagaliau imtų veikti elektroninių leidimų sistema: nurodytu numeriu išsiunčiama trumpoji žinutė, po kelių sekundžių gaunamas atsakymas, o už tai žvejys sumokės gavęs mobiliojo ryšio sąskaitą. Aplinkos ministerija dar 2005–2006 metais parengė reikiamus dokumentus.

„Padėtis valdoma, projektas įsibėgėja, – tvirtino Aplinkos ministerijos informacinių technologijų skyriaus vedėjas Gediminas Grigaliūnas. – Viešųjų pirkimų procedūros yra ilgos, konkursai buvo skelbiami skirtingai projekto veiklai.”

„Bet, sukūrus sistemą, dar turės vykti bandymai. Todėl normalią žūklės leidimų išdavimo paslaugą žvejams mėgėjams galėsime pasiūlyti nebent 2012-ųjų pavasarį”, – sakė G.Grigaliūnas.

Lietuvoje nelegaliai žvejoja kas antras žvejys mėgėjas. Jiems gresia įspėjimas arba 25–200 litų bauda.

Žvejai mėgėjai kasmet sugauna apie 1200–1500 tonų žuvų. Manoma, kad brakonieriai ir žvejai nelegalai kasmet jų ištraukia dar apie 1300–1800 tonų. Dar apie 600–800 tonų kasmet sulesa kormoranai.

Žvejai verslininkai vidaus vandenyse, tarp jų – ir Kuršių mariose, 2010-aisiais pagavo apie 1300 tonų žuvų, rašo „Lietuvos rytas“.