Galvijai lauke laikomi visą laiką

Į Delfi redakciją kreipėsi susirūpinusi Panevėžio rajono gyventoja Agnė, kaimynystėje pastebėjusi lauke laikomus galvijus. Šis vaizdas nestebintų, jei ne šiomis naktimis fiksuojamas iki -25oC šaltis – tokiomis sąlygomis ant sniego laikomų gyvūnų nuotraukas persiuntusi žurnalistams, moteris iškėlė klausimą, ar tai neprieštarauja gyvūnų gerovei.

„Gyvenu netoliese ir matau, kad karvės lauke būna visą laiką. Tas ūkininkas karvių turi nemažai. Kol nebuvo sniego, jos buvo kilnojamos iš vienos ganyklos į kitą, o dabar, pamačiusi jas šąlant lauke, vis pagalvoju – vargšai gyvūnai. Dalis gyvūnų suvaryti į tvartą, o telyčios lieka lauke dėl kažkokių priežasčių – gal netelpa. O vakar juk buvo beprotiškai šalta“, – sako Panevėžio rajono gyventoja.

Moteris įtaria, jog galvijai paliekami lauke ir nakties metu, kuomet fiksuojama žemiausia paros temperatūra.

„Vėlų vakarą dar mačiau galvijus lauke, o 6 valandą ryto į darbą išvykęs vyras sakė matęs juos vis dar ten pat. Nors ir nesu gyvulininkystės specialistė ir nežinau, kokia temperatūra šiems gyvūnams tinkama, o kokia ne, bet man atrodo keista, kad karvės tiek daug laiko išbūna ant sniego tokiame šaltyje“, – stebisi moteris.

VMVT specialistas: šiuo atveju lauke laikomos telyčios nesikankina

Lietuvoje gyvūnų gerovę ir su tuo susijusius pažeidimus kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Jos darbuotojams šis atvejis yra žinomas. Tačiau specialistai sako, kad viskas nėra taip blogai kaip gali pasirodyti.

Kaip teigia VMVT Panevėžio departamento direktorius Žydrūnas Vaišvila, tarnyba šaltuoju metų laiku sulaukia nemažai pranešimų dėl lauke pastebėtų žvarbiomis sąlygomis laikomų gyvūnų.
Žiema

Kalbant apie galvijams tinkamą laikymo temperatūrą, jis akcentuoja, kad pirmiausia svarbu atskirti, koks tai galvijas. Anot pašnekovo, šiuo atveju minimame Panevėžio rajono, Dragonių kaimo ūkyje užfiksuotos lauke laikomos telyčios tikrai nesikankina.

„Kaip išsiaiškinome, ten laikomos telyčios, o šalia jos turi lengvai prieinamą pašiūrę. Ten laisvas įėjimas ir jos pačios nenori įeiti vidun – kaip matote, kieme sau guli. Iš pradžių gal ir atrodo, kad joms šalta, bet jei galvijas nuo pat pradžių laikomas kieme, jis užsiaugina poplaukį, todėl tas šaltis nėra jam toks baisus“, – teigia Ž. Vaišvila.

Tačiau VMVT Panevėžio departamento direktorius pabrėžia, kad ne kiekvienas galvijas šaltyje jaučiasi gerai.

„Jei tai būtų melžiamos karvės, laikomos lauke per naktį – tai jau būtų negerai. Kenksmingiausia yra tuomet, kai prie šalčio neįpratęs gyvūnas iš šilto tvarto išeina laukan. Trumpam laikui – nieko tokio, bet jei jis lauke lieka ilgesniam laikui, tai jau yra kenksminga. Šiuo atveju, telyčios buvo visą laiką laikomos lauke, šalia joms apsisaugoti padaryta pašiūrė. Aišku, žvarbus vėjas, sniegas ir šlapdriba būtų pavojingiau, negu dabartinis šaltis“, – aiškina jis.

Ž. Vaišvila pabrėžia, kad sergančių ir paliegusių gyvulių geriau žiemą lauke nepalikti, nes jie mažiau atsparūs šaltiems orams. Vis dėlto, sveiki galvijai be jokių problemų gali žiemoti lauke. O siekiant užtikrinti, kad žvarbūs žiemiški orai galvijams nepridarytų žalos, Ž. Vaišvila išskiria esmines taisykles, kurias svarbu prisiminti galvijų augintojams.
Tvartas, asociatyvi nuotr.
„Svarbu įrengti gyvūnams pasiekiamą prieglobstį su sienomis, kuriame būtų tik vienas įėjimas ir gyvūnai galėtų pasislėpti nuo vėjo. Antras svarbus dalykas – geras šėrimas. Tam, kad šaltu metų laiku gyvulys sušildytų savo kūną, jis sunaudoja daugiau energijos, todėl jam reikia geresnio pašaro. Toliau, aišku, reikia pasirūpinti girdyklomis, kuriose būtų galima atsigerti.

Kai kurios galvijų veislės šalčio nebijo

Tuo metu LSMU Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas dr. Arūnas Rutkauskas taip pat pabrėžia, kad galvijo tolerancija šalčiui gali skirtis priklausomai nuo galvijų veislės.

„Pieninių veislių galvijus bei jų prieauglį nerekomenduotina laikyti ypač žemoje temperatūroje lauke. Galima išleisti į lauką mocionui, esant iki -15oC šalčiui, tačiau mociono aikštelės negali būti slidžios. Mėsinių galvijų ekstensyvios veislės, tokios kaip galovėjai, hailendai, gali būti laikomi lauke. Taip pat ir kitų veislių mėsiniai galvijai gali būti laikomi lauke, bet būtina lauko pastogė, kurioje būtų užuovėja ir gausiai pakreikta sausų šiaudų“, – teigia A. Rutkauskas.

Jis priduria, kad nereikia bijoti šalčio, nes tokiu oru esant sausiems pakratams gyvuliai nesušals. Tačiau, aišku, lauke paliekamiems galvijams turėtų būti užtikrintos reikiamos sąlygos.

„Reikia pasirūpinti pašaru bei vandeniu, turėtų būti šildomos vandens girdyklos. Esant ypač žemai aplinkos temperatūrai, gyvuliai daugiau energijos sunaudoja gyvybiniams procesams užtikrinti. Taip pat būtina užuovėja, sausi pakratai, neužšąlantis vanduo, kaloringesni pašarai“, – sako A. Rutkauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)