Kaip paaiškino Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis, laukinių gyvūnų žymėjimo būdus, žymėjimą vykdančias bei kontroliuojančias institucijas nustato Laukinių gyvūnų žymėjimo taisyklės.

Žymėti privaloma visus nelaisvėje laikomus gyvus stuburinius gyvūnus, įrašytus į Lietuvos raudonosios knygos saugomų gyvūnų sąrašą, Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) I ir II priedus ir Tarybos Reglamento „Dėl laukinių gyvūnų ir augalų rūšių apsaugos kontroliuojant prekybą jais“ priedėlius A, B, C.

Kitų rūšių gyvūnai žymimi jų savininkų nuožiūra. Nepažymėtus gyvūnus draudžiama laikyti, vežti, dovanoti, prekiauti jais.

Gyvūnus žymėti leidžiama tik veterinarijos gydytojams, raštu pranešusiems apie šią savo veiklą Aplinkos ministerijai. Pranešime turi būti pateikti šie duomenys: vardas, pavardė, adresas, telefonas, licencijos numeris. Gyvūnai žymimi gyvūno savininko lėšomis.

Pasak Kęstučio Motiekaičio, tokios nuostatos nurodytos “CITES” konvencijos reikalavimuose. Gyventojai privalo laikytis galiojančių Laukinių gyvūnų žymėjimo taisyklių. Pagal Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos nuostatas privaloma žymėti visus nelaisvėje laikomus muflonus, meškas, lūšis. Paukščiai ženklinami ištisiniais kojų žiedais, t.y. apskritais nenutrūkstamais žiedais arba juostelėmis be siūlių arba sujungimų su originaliu įrašu.

Aplinkosaugininkai tikrina, kaip laikomasi šių reikalavimų. Antai Mažeikių rajone iš patikrintų voljerų dviejuose buvo laikomi nepažymėti muflonai. Gyvūno savininkas, įsigijęs nepažymėtą gyvūną, jei jis yra tinkamo žymėti amžiaus, turi ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo jo įsigijimo dienos šį gyvūną pažymėti.

Laikantiems nepažymėtus laukinius gyvūnus skiriamos administracinės baudos nuo 100 iki 1000 litų.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis specialistas Rimantas Kraujutis, šiais metais planuojama patikrinti trisdešimt įrengtų aptvarų ir voljerų, kuriuose laikomi laukiniai gyvūnai, keturiolika iš jų - kuriuose laikomi pagal CITES konvenciją saugomi gyvūnai. Pernai Šiaulių regione patikrinti 24 voljerai, aštuoniuose iš jų nustatyti pažeidimai. Iš viso Šiaulių regione išduota 60 leidimų laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus.

Ne visi pažeidimai piktybiški, teigia Kęstutis Motiekaitis. Kartais taisyklės pažeidžiamos dėl nežinojimo ar neatidumo. Išduodant leidimus, gyventojams paaiškinami reikalavimai, suteikiama reikalinga informacija. Gyventojai bet kuriais atvejais gali teirautis ir konsultuotis Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentuose, jų teritoriniuose skyriuose. Valstybinėje aplinkos apsaugos inspekcijoje šia tema konsultuoja vyresnysis specialistas Darius Mikelaitis tel. 272 3422. Laukinių gyvūnų žymėjimo taisyklės skelbiamos internete čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją