13 nedidelių kiaušinių buvo paimti iš lizdo Rusijos tundroje ir transportuoti į Didžiosios Britanijos laboratoriją, kad čia saugiai išsiristų ir taptų visos mokslininkų komandos lepūnėliais. Itin reti šaukštasnapių bėgikų (Eurynorhynchus pygmeus) jaunikliai sėkmingai išsirito ir pradėjo maitintis liepos 13-ą dieną – praneša mokslininkai. Mažylių vaizdo įrašu dalijasi leidinys „The Telegraph“.

Šie tilvikinių šeimai priklausantys paukščiai yra bene labiausiai saugoma rūšis visame pasaulyje. Laisvėje jų beliko mažiau nei 100 porų, o populiacija kasmet sumažėja ketvirtadaliu. Taigi, keistos formos snapą turintys paukščiai gali išnykti po penkerių – dešimties metų.

Todėl aplinkosaugininkai sugalvojo paskelbti skubią veisimo nelaisvėje programą, kad rūšis būtų kuo ilgiau išsaugota, ir bėgikai neturėtų galimybės žūti kasmetinės migracijos į pietryčių Aziją metu bei žiemodami Burmoje.

Organizacija „Widfowl and Wetland's Trust“ apsiėmė prižiūrėti šaukšasnapių bėgikų mažylius ir džiaugiasi, kad jaunikliams taip gerai sekasi.

Trylikos pūkuotukų išsaugojimo darbe vienijasi Maskvos zoologijos sodas, minėtoji „Widfowl and Wetland's Trust“, Didžiosios Britanijos bei Rusijos ornitologų organizacijos, tarptautinė ornitologų organizacija „Birdlife International“ ir kitos.