Praėjusią savaitę sostinėje gyvenančiai vilnietei Aldonai teko nemenkai išsigąsti – į sodybą Ignalinos rajone nuvykusi moteris, besidarbuodama kieme, pastebėjo prie kiemo atšliaužusią gyvatę. Moteriai bandžius gyvį išvaryti, šis ne tik kad nenorėjo palikti šiltos vietelės, bet ir rengėsi pulti šnypšdamas.

Aldona pasakojo iš vyro girdėjusi pasakojimų, kad sodyboje yra pasirodžiusių gyvačių. Vis dėlto ji roplį praėjusią savaitę pamatė pirmą kartą. Kieme besidarbavusios moters dėmesį atkreipė netikėtai pradėjęs loti šuo – apsidairiusi, kad aplink nėra priežasties, kuri galėjo paskatinti augintinį demonstruoti balsą, ji nuėjo patikrinti, į ką jis žiūri.

Pamačiusi, kad šunį pralodė gyvatė, moteris bandė ją iš kiemo išvaryti kastuvu, tačiau roplys pradėjo šnypšti, ruošėsi pulti: „Žinau, kaip atrodo žaltys – tai tikrai nebuvo jis. Mano matyta gyvatė visa buvo pilka.“

Moteris stebėjosi, kas per nelauktas svečias apsilankė jos sodybos kieme ir teiravosi, kaip elgtis susidūrus su gyvate, ką daryti, jei ji įgeltų. Vilnietė sakė mačiusi virš sodybos skraidžiusius gandrus. Jos manymu, galėję būti ir taip, kad paukštis išmetė pagautą gyvatę.

Moteris sakė taip susijaudinusi, kad nespėjo nufotografuoti roplio.

Kaip elgtis, pamačius kieme gyvatę?

Gamtininkas Deividas Makavičius GRYNAS.lt teigė, kad tokioje situacijoje tiesiog reikėtų palikti gyvatę ramybėje ir ji pati pasišalins. Be to, jo teigimu, jei nėra judinamos, gyvatės žmonių nepuola.

„Šiaip gyvatės pačios žmogaus vengia. Tik jeigu netikėtai užklupta, per arti žmogus prišliaužia, tai ji bando gintis, pradžioj šnypščia, įspėja, kad nesiartinti. Jeigu tai nėra labai dažnas atvejis, tik kartą pasitaikė, reikėtų tiesiog palikti gyvatę. Pas mus yra tik viena nuodinga gyvatė – angis. Ji kaip šachmatai languota, su ja reikėtų elgtis atsargiau. Tiesiog reikėtų palikti ir ji pati nušliauš ir toje vietoje reikėtų kurį laiką nevaikščioti, kad netyčia neužmintum ant jos“, - kalbėjo D. Makavičius.

Pasak gamtininko, visai kita situacija, jeigu žmogus gyvena pelkėtose vietovėse: „Jeigu žmogus gyvena netoli pelkyno, durpyno, jeigu reguliariai pasitaiko gyvačių kieme, tiesiog reikėtų tvorelės. Gyvatės aukštesnių kliuvinių neįveikia. Bet jeigu tik vienas atvejis buvo, tai tik atsitiktinumas, reikėtų duoti ramybę.“

Pašnekovo teigimu, angys Lietuvoje yra ganėtinai retas gyvūnas: „Jų nėra daug, tai yra saugotinas gyvūnas. Jos yra saugomos Berno konvencijos, Lietuvoje nėra įrašytos į Raudonąją knygą, bet išskirtos prie saugotinų. Roplių ir gyvačių pas mus nėra daug, ne tropikuose gyvenam. Žinoma, žmonės turi panišką baimę, tai nuodingas gyvūnas ir reikėtų pasisaugoti.“