Į GRYNAS.lt redakciją nuo ryto kreipiasi žmonės ir klausia, kodėl pagrindinėje miesto gatvėje ankstyvą rudenį „sniegu“ pasidengė keli joje augantys kaštonai ir liepos. Nuotraukose matyti, kad pabalę ne tik medžių lapai, bet ir jų šakos, kamienai bei šaknys.

Žmonės svarsto, kad galbūt komunalininkai, siekdami medžius apsaugoti nuo ligų, augalus nupurškė specialiais chemikalais. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės paprašius pakomentuoti situaciją, Miesto tvarkymo skyriaus Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius teigė, kad komunalininkai negavo savivaldybės nurodymo prisiliesti prie medžių. Maža to, jis pridėjo, kad Vilniaus miesto teritorijoje augantys medžiai išvis nėra purškiami.

„Vilniaus miesto savivaldybės prižiūrimi medžiai nėra purškiami jokiais chemikalais. Prižiūrint medžius savivaldybės tarnybos atlieka medžių pjovimą, genėjimą, naujai pasodintų medžių priežiūrą vasarą: laistymą, tręšimą, pomedžio ravėjimą“, - pasakojo G. Runovičius.
Arboristas A. Davenis
Panašu, kad kažkas piktavališkai pasielgė. Kažkas su kreida galėjo išpurkšti. Tačiau laboratorijoje reikia ištirti nuosėdas.

Jis svarstė, kad medžiai pabalti galėjo dėl to, kad „tiesiog gyventojai privačioje valdoje kalkina vaismedžius“. O Lietuvos arboristikos centro direktorius Algis Davenis teigė pastebėjęs, kad nuosėdomis pasidengė ir A. Jakšto gatvės augalija.

Vis dėlto, specialisto teigimu, mažai tikėtina, kad medžiai galėjo susirgti grybeline ar kita liga. Jis spėja, kad greičiausiai piktavaliai, norėdami nevykusiai pajuokauti, medžius apipurškė kreida. Tačiau medžių nuosėdas gali sudaryti ne tik kreida, bet ir kitos dalelės. Todėl, A. Davenio manymu, ši situacija reikalauja detalesnio tyrimo.

„Panašu, kad kažkas piktavališkai pasielgė. Kažkas su kreida galėjo išpurkšti. Tačiau laboratorijoje reikia ištirti nuosėdas. Žinoma, nereikia atmesti tikimybės, kad tai gali būti ir kitos cheminės medžiagos“, - kalbėjo medžių specialistas.